Gyarmathy Lívia emlékezik

Elhunyt Herskó János filmrendező

Pedagógusi munkásságát, segítőkészségét, közvetlenségét méltatta Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, Herskó János tanítványa a szerdán elhunyt alkotóra emlékezve.

2011.10.13 16:00MTI

"Kiváló tanár volt, nagy energiákat fordított tanítványaira" - emlékezett Gyarmathy Lívia, megemlítve, hogy Herskó János kezdeményezésére indult el 1961-ben a filmművészeti főiskola első kísérleti osztálya.

"Egy ember kivételével mindenki diplomás volt, Kárpáti György például orvos volt, Simó Sándor és én vegyész, Ventilla István a képzőművészeti főiskolát végezte el" - emlékezett a rendező, hozzátéve: Herskó János azt vallotta, hogy élettapasztalat nélkül nem lehet jó filmet készíteni.

Gyarmathy Lívia elmondta: Herskó János rendkívül sokat dolgozott, ám sok munkája, feladata ellenére ő tartotta össze az osztályt.

"Amikor elvégeztük a főiskolát, mindenkit bevitt a filmgyárba, ahol a legtöbben állást is kaptunk. Ezek a lehetőségek irigylésre méltóak lehetnek a mostani fiataloknak. Állandóan alkotásra buzdított minket, és rendkívül boldog volt, ha valaki jó filmet csinált. Nagy szerepe volt abban, hogy mi ilyen sokra becsüljük a szellemi alkotóenergiát" - tette hozzá.

Gyarmathy Lívia kitért arra, hogy Herskó János rendkívül közvetlen ember volt.

"Gyomorgörcs nélkül, éjjel is fel lehetett hívni azzal, hogy tanár úr, elfogyott a nyersanyag, kellene még harminc méter film". Beszélt arról is, hogy "varázslatos éveket" köszönhet neki, hiszen Herskó volt az, aki elindította a tanítványait egy-egy játékfilmmel.

"Óriási felelősséget vállalt értünk. Ha kellett, a minisztériumban is harcolt a filmjeinkért".

Az alkotó kitért arra, mennyire megdöbbentette az osztály tagjait Herskó disszidálása.

"Senkivel nem közölte, hogy el fog menni, még csak nem is utalt rá" - idézte fel, hozzátéve, hogy Herskó János távozása után a filmgyári munka is sokkal nehezebb lett, megszűnt az addigi biztonságérzetük.

A rendező elmondta, hogy szeptember végén találkoztak utoljára.

"Meglátogattam. Bár tudtam, hogy nagyon beteg, nem sejtettem, ez lesz az utolsó beszélgetésünk. Megmutatta a filmet, amelyet időközben a családja segítségével készített. Nagyon szép alkotás lett, és azt hiszem, örült a dicséretnek" - fejtette ki. Herskó Jánost 85 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után szerdán Budapesten érte a halál. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép Mestere temetéséről később intézkednek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.