Akcióban a Transparency International

"Ideje felébredni!" - Globális korrupcióellenes kampány indult

A nemzetközi civil szervezet elnöke bejelentette: globális korrupcióellenes kampányt indított a Transparency International (TI), "Ideje felébredni!" címmel.

2011.10.07 15:48MTI

Huguette Labelle a sajtótájékoztatón közölte: arra a következtetésre jutottak, hogy a társadalom tagjaival meg kell értetni a korrupció tűrhetetlenségét és a közös fellépés fontosságát, mert ennek hiányában nem tudják megtenni a szükséges lépéseket.
   
A Transparency International azt szeretné, ha az emberek megértenék, nem kell a korrupció áldozatává válniuk. A kampány célja, hogy cselekvésre ösztönözzön mindenkit, aki nem akarja tétlenül nézni a visszaéléseket - tette hozzá a szervezet vezetője.
   
Mint mondta, több mint 90 országban vannak jelen és már működésük első szakaszában elsősorban az állami intézményekre koncentráltak: az igazságszolgáltatásra, a parlamentre és a kormányokra, de ezen kívül az üzleti szektorra is. Úgy gondolják, ezek nagyon fontos szereplői a társadalomnak, s a megfelelő eszközökkel - elsősorban az átláthatósággal - megelőzhető a korrupció.
   
Tausz Péter, a TI üzleti programjainak a vezetője elmondta: www.idejefelebredni.hu címen kampányoldalt indítottak, itt olyan emberek történetei találhatók, akik szembeszálltak a korrupcióval. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár működtetnek jogsegélyszolgálatot, a közérdekű bejelentők védelme nem megoldott, nincs meg annak intézményi feltétele.
    
Szerinte az állampolgárok csak akkor lesznek képesek arra, hogy a döntéshozókat változtatásra kényszerítsék, ha tisztában vannak a korrupció káros következményeivel és nem elégednek meg demagóg válaszokkal, ehhez pedig közös fellépésre van szükség. A másik elem az, hogy az emberek maguk is tisztességesen tudjanak eljárni, amihez tisztességes jogszabályi környezetet kell kialakítani.
   
Tausz Péter közölte: nem szabad beletörődni abba, hogy a társadalom úgy épüljön fel, íratlan szabályok legyenek arra, mi mennyibe kerül. Emellett hangsúlyozta: összefüggés van az ország gazdasági növekedése és a korrupció között, amelynek káros következményei már most is jelentkeznek. Azt mondta, újra kell éleszteni az emberekben a bizalmat, amit a korrupció aláásott. Kiemelte azt is: a korrupció bejelentése nem besúgás, hanem közérdek.

Huguette Labelle magyarországi látogatása során találkozott az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökével is. Tausz Péter elmondta: azért szerették volna, hogy a szervezet vezetője látogatásának legyen egy igazságszolgáltatást érintő fókusza, mert az ország előtt álló igazságszolgáltatási reform a korrupció elleni küzdelem kulcseleme. Ha ez az építőkő nem működik megfelelően, nem lehet a korrupció ellen küzdeni - tette hozzá.
   
A Transparency International elnöke szerint az átláthatóság mellett az igazságszolgáltatási rendszer a legfontosabb és központi pillére a társadalomnak. Ha az nem tökéletesen független és nem kellően professzionális, akkor a polgárokat és a befektetéseket semmi sem védi meg. Huguette Labelle fontosnak tartja, hogy a bíróságok megfelelő erőforrásokkal rendelkezzenek, a bírók kinevezése világos szabályok szerint történjen, s a bíróságok ne politizálódhassanak át. Ezekre hívta fel a figyelmet a találkozók során a szervezet vezetője, aki fontosnak tartja, hogy az igazságszolgáltatási reform Magyarországon ennek jegyében valósuljon meg.
   
Földes Ádám, a TI magyarországi szervezetének ügyvezető igazgatója elmondta: az utóbbi másfél évben számos törvénytervezet és -javaslat kapcsán fejtették ki a véleményüket az igazságszolgáltatás egyes intézményeire vonatkozó jogszabályokról, köztük az új alaptörvényről. Számos problémára hívták fel a figyelmet a bíróságok, az Alkotmánybíróság, illetve az országgyűlési biztosok munkájára vonatkozóan.
   
Szerinte komoly problémát jelent - különösen a sarkalatos törvényeknél -, hogy elmarad a nyilvános vita. Példaként kiemelte: az Alkotmánybíróságról szóló törvényt senki sem véleményezte, valamint készül a bíróságokat érintő törvénytervezet is, amelyről szintén semmit sem lehet tudni, nem biztos, hogy azt véleményeztetni fogják, és valószínű, hogy ennek ellenére "extrém gyorsan" el fogja fogadni a parlament.
   
Földes Ádám közölte: ma a magyar bíróságok igazságos ítéletet tudnak hozni az ügyek végén. Ha ez veszélybe kerül, minden veszélybe kerül, ami a jogon alapszik - hangsúlyozta, hozzátéve: a törvényalkotási program szerint a bíróságokról szóló törvénytervezet hamarosan nyilvánosságra kerül.
   
Mint mondta, idejében fel kell hívni a figyelmet arra: fontos, hogy az igazságszolgáltatás megőrizze függetlenségét, más hatalmi ágak ne dönthessenek arról, kiből lesz bíró, mert ha ez megtörténne, annak beláthatatlan következményei lennének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.