Őrizetbe vették a sarcolókat

Bulgária - a kenőpénzre hajtottak a korrupt rendőrök

Nikolaj Kokinov szófiai főügyész jelentette: a bolgár közlekedési rendőrség 17 tagját vették őrizetbe kedden, amiért kenőpénzt csikartak ki az autósoktól egy autópálya főváros közeli kivezető szakaszán.

2011.09.27 13:18MTI

A rendőrök "rendszeresen kisebb összegeket kértek a sofőröktől a rájuk kiszabott súlyosabb bírságok elengedése fejében" - mondta Kokinov.
   
Leleplezésükre a rendőrségi korrupció felszámolását célzó, "Botok" fedőnevű művelet keretében került sor.
   
Az elnevezés egy korábbi hasonló esetre utal. Májusban a dél-bulgáriai Pazardzsik és Plovdiv városokban tartóztattak le tucatnyi rendőrt, akik egy éven át rendszeresen megsarcolták a sofőröket az egyik autósztrádán, s a beszedett pénzt botjukba rejtették.
   
A sebességhatár túllépéséért megállított vezetők inkább zsebbe fizettek, minthogy büntetőpontokat vonjanak le tőlük. A rendőrök pedig manipulálták a sebességmérő radarokat, hogy azok a ténylegesnél magasabb értékeket rögzítsenek.
   
2010 óta több mint 170 bolgár rendőrt büntettek meg vagy bocsátottak el korrupció miatt.
   
Az EU-országok belügyminiszterei múlt csütörtökön ismét elutasították Románia és Bulgária csatlakozását a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez, arra hivatkozva, hogy bár határvédelmi rendszere kiépült, a két ország továbbra sem tesz meg mindent a korrupció és a szervezett bűnözés elleni hatékony fellépésért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.