AIDS/HIV-fertőzés ellen védekeznek a másodikosok

Ukrajna: szexuális felvilágosítás hétéveseknek

Szexuális felvilágosító órákat rendszeresítettek idén szeptembertől kezdve az ukrajnai iskolák második osztályában az AIDS/HIV-fertőzés elleni védekezés címén, ám az intézkedéssel sokan nem értenek egyet, korainak tartva a hétéves gyermekek ilyen jellegű oktatását.

2011.10.05 18:03MTI

Az ukrán iskolákban az elsőtől a kilencedik osztályig oktatják az egészségtan tantárgyat, amelyen belül a gyerekeket egyebek mellett az alapvető higiéniai szabályok betartására, az egészséges életmódra és táplálkozásra, a biztonságos közlekedésre, a katasztrófahelyzetek megfelelő kezelésére tanítják.
  
Az ukrán oktatási minisztérium szakemberei azonban úgy gondolták, hogy már a második osztályban el kell kezdeni a hétéves gyerekek nevelését az AIDS és a HIV-fertőzés elleni védekezésre, s ennek jegyében három szexuális felvilágosító órát iktattak a tanmenetbe – írta legfrissebb számában a nagy példányszámú Ekszpressz című ukrán lap.
   
A cikk szerint a szülőket meglepetésként érheti, ha második osztályos gyerekük otthon a nemi érintkezés mibenlétéről kezdi faggatni őket, mivel a forgalomban lévő Egészségtan tankönyv nem foglalkozik a témával, az – a kívülállók elől elrejtve – csak a tanítók számára kiadott módszertani útmutatóban szerepel.

Márpedig a pedagógusoknak szakmai kötelességük a módszertani előírások teljesítése, annak ellenére, hogy – mint az újság fogalmaz – a kisiskolásokat sokként érhetik a nemi kapcsolatokról, a szerzett immunhiányról és a nemi úton, valamint az injekciós kábítószer-használattal terjedő HIV-fertőzésről szóló információk tanítójuk szájából. Az újság szerint az ilyen jellegű nevelést kamaszkorban kellene elkezdeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.