Törökország vs. Germany

Németország nem érti Erdogan vádaskodásait

Megütközést keltettek és értetlenséget váltottak ki Berlinben a török miniszterelnök legújabb, Németország elleni vádaskodásai.

2011.10.05 11:41MTI

Recep Tayyip Erdogan a hét elején egy vidéki körút során különböző, Törökországban tevékenykedő német alapítványokat gyanúsított meg a kurdok "terrorjának" finanszírozásával. A török kormányfő azt állította, hogy a szóban forgó alapítványok finanszírozzák a betiltott Kurdisztáni Munkáspártot, és - mint fogalmazott - Törökország megosztására törekszenek.

A német kormány hivatalosan egyelőre nem kommentálta még Erdogan kijelentéseit, kormányforrások azonban szerdán megütközésüknek és értetlenségüknek adtak hangot.

Az idézett források a kormányfő vádaskodásait teljes mértékben légből kapottnak minősítették, és azokat összefüggésbe hozták a török miniszterelnök közeli németországi látogatásával. Egyidejűleg emlékeztettek arra: az elmúlt években több alkalommal is előfordult már, hogy Erdogan - németországi látogatásai előtt - különböző és megalapozatlan, Németországot érintő vádakkal állt elő.

Törökországban egyébként több német alapítvány is működik, amelyek mindenekelőtt a kormányon lévő Német Kereszténydemokrata Unióhoz, valamint az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párthoz, illetve a Zöldek pártjához állnak közel. A Die Welt című napilap szerdai értesülése szerint Törökországban mindenekelőtt a Zöldekhez közeli Heinrich Böll Alapítvány törökországi képviselete ellen folyik boszorkányvadászat. Az alapítvány ankarai irodájának vezetője az újságnak nyilatkozva a leghatározottabban visszautasította a Erdogan vádaskodásait, hangsúlyozva: nem az alapítványok osztják meg az országot, hanem a hivatalos török politika, amely nap mint nap hozzájárul ahhoz, hogy a törökök és a kurdok közötti szakadék egyre mélyebbé váljon.

Ralf Fücks reményét fejezte ki, hogy a német kormány hivatalos formában is reagál, és megvédi az alapítványokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.