Szülei házában fogták el

Őrizetbe vették Indonézia egyik legkeresettebb iszlamista lázadóját

Őrizetbe vették a hatóságok Indonézia egyik leginkább keresett iszlamista lázadóját, akit öngyilkos robbantásos merényletek kitervelésével gyanúsítanak.

2011.10.02 14:29MTI

Beni Asrit a szülei házában fogták el a Nyugat-Szumátra szigetén fekvő Solok városában, őrizetbe vételekor nem tanúsított ellenállást - közölte vasárnap Lufti Martadian helyi rendőrparancsnok.

Asrit többek között azzal gyanúsítják, hogy segített kitervelni egy robbantásos merényletet, amelyet szeptember 25-én egy protestáns templom ellen követtek el a Jáva szigetén fekvő Solo városában. A merénylő a tömeg közepén repítette magát a levegőbe. A kamikáze meghalt, 22-en megsebesültek.

Asrit azzal is gyanúsítják, hogy négy társával együtt felbujtója volt az áprilisban Cirebon városában egy rendőrlaktanya mecsetje ellen végrehajtott öngyilkos robbantásos merényletnek, amelyben 30 rendőr megsebesült.

Indonéziában az év elején már felgyújtottak két keresztény templomot és megtámadtak egy kisebbségi muzulmán szervezetet, ami erősítette a vallási türelmetlenség esetleges újbóli fellángolása miatti aggodalmakat. Indonézia a világ legnépesebb muzulmán országa, közel 240 milliós lakosságának mintegy 90 százaléka az iszlám híve; az alkotmány szavatolja a vallásszabadságot, de a kormánynak sokan túlzott engedékenységet vetnek a szemére az erőszakos iszlamista mozgalmak iránt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.