Szemet szemért

Savval vakította meg a nőt - büntetésből kioperálták az iráni férfi egyik szemét

A Sark (Kelet) című iráni újság szerint az ősi talió - szemet szemért - elv alapján félig megvakítottak Iránban egy férfit büntetésül azért, mert néhány éve savval leöntött és szinte teljesen megvakított egy nőt.

2011.09.26 14:09MTI

A tettest halmazati büntetésül két év börtönre ítélték, és kötelezték rá, hogy fizessen kártérítést az áldozat családjának.
   
A most 26 éves férfi öt éve - megbízást teljesítve, átszámítva 100 dollárért - savval arcon öntötte a 30 év körüli Amene Bahrámit. A nő az egyik szemére teljesen, a másikra majdnem teljesen megvakult a támadás következtében.
   
Noha az áldozat nem ragaszkodott hozzá, a sógora kérésére alkalmazták a saría - a muzulmán jog - részeként a talió elvet az elkövetővel szemben. Az ítéletet egy teheráni kórházban hajtották végre július utolsó napján.
   
Legutóbb tavaly decemberben alkalmazta ezt az elvet az iráni legfelsőbb bíróság, akkor egy férfival szemben, aki savval megvakította felesége szeretőjét.
   
Nemzetközi emberjogi szervezetek számos alkalommal elítélték ezt a gyakorlatot, rámutatva, hogy kegyetlen bánásmódnak minősül, és tilos a nemzetközi jog szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.