Robbanás a szent városban

Pokolgép Kerbelában: 12 ember meghalt, 30 megsebesült

Több robbanásban 12 ember meghalt, 30 pedig megsebesült vasárnap a dél-iraki Kerbelában - közölte a helyi rendőrség.

2011.09.25 19:05MTI

Az emberek egy személyi igazolványokat kibocsátó kormányzati épületnél sorakoztak, amikor a detonációk bekövetkeztek.

Egy rendőr elmondta, hogy két robbanás történt, s amikor az emberek és a biztonságiak a bajba jutottak segítségére siettek újabb robbanás volt. Kerbela, a síiták egyik szent városa 80 kilométerre délkeletre fekszik az ország fővárosától, Bagdadtól. A síita zarándokok gyakori célpontjai a rivális szunnita felekezethez tartozó szélsőségeseknek és az al-Kaida terrorszervezetnek.

A támadások oka többnyire vallási alapú, de közrejátszik bennük az is, hogy a 2003-as amerikai megszállást követően, amikor eltávolították Szaddám Huszein szunniták uralta rezsimjét, síita pártok kerültek hatalomra.

Az erőszakos cselekmények száma valamelyest csökkent Irakban a vallásközi összecsapások csúcspontjához képest.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető felkelők, valamint a síita fegyveresek ugyanakkor naponta követnek el támadásokat, próbára téve a bagdadi kormányt egy olyan időszakban, amikor az amerikai katonák arra készülnek, hogy elhagyják a közép-keleti országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.