Elkerülnék a polgárháborút

Washington és Ankara már "leírta " Aszadot

A kulisszák mögött az amerikai és a török kormány már a szíriai diktátor, Bassár el-Aszad utáni időszakra készül. Legfőbb célkitűzésük a polgárháború elkerülése Szíriában

2011.09.22 19:53MTI

A svájci újság a The New York Timesra hivatkozva csütörtökön azt írta, hogy Washington és Ankara több hónapi habozás után "ejtette" Aszadot, és már az annak távozását követő időszakra készít terveket.

A szíriai helyzet és kilátások téma volt az amerikai elnök és a török kormányfő New York-i megbeszélésén is.

Az amerikai újság kormányzati tisztviselőkre, titkosszolgálati forrásokra és diplomatákra hivatkozva azt írta: az erőfeszítések célja a szíriai ellenzéki csoportok egyesítése anélkül, hogy kilógna a lóláb - vagyis kiderülne, hogy "Amerika hosszú karja" van a háttérben. Az Egyesült Államok nyílt szerepvállalása egyrészt lejáratná az arab világ szemében a szíriai ellenzéket, másrészt ürügyet szolgáltathatna a beavatkozásra Iránnak, amely - a libanoni Hezbollah mellett - a damaszkuszi rendszer legfontosabb támaszát jelenti. New Yorkban tartózkodva Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök megerősítette, hogy megszakította a párbeszédet Aszaddal és kormányával - jelentette az Anadolu Ajansi. A török hírügynökség szerint ezt azután határozta el Erdogan, hogy Obamától bizonyítékokat kapott arra: Aszad reformokat ígérő nyilatkozatai nem egyeztethetők össze a Szíriában zajló eseményekkel. Erdogan szerint kormánya mérlegeli szankciók életbe léptetését Damaszkusz ellen. Egy szíriai polgárháború lehetősége abból adódik, hogy az Aszad-rezsim belső magját szinte kizárólag az alavita felekezet tagjai alkotják. Az alaviták az iszlám síita ágához állnak közel, Szíriában viszont a lakosságnak csupán mintegy tíz százalékát alkotják. A népesség túlnyomó része szunnita muzulmán; rajtuk kívül élnek Szíriában egyéb kisebbségek is: keresztények, drúzok, kurdok, örmények, palesztinok. Az etnikai-vallási törésvonalakat könnyen lehet kihasználni politikai célokra, amelyek akár fegyveres konfliktusba is torkollhatnak.

Jól példázza ezt Libanon és Irak - Szíria két szomszédja. Irak esetében Washington megtanulhatta azt is, hogy a zsarnok megbuktatása, amennyiben nincs politikai terv az utána következő időszakra, kaotikus állapotokhoz és mindenkinek mindenki ellen vívott véres harcához vezethet - mutatott rá a svájci újság. Ezek az aggályok képezték az elsődleges okát annak, hogy Washington hosszú időn keresztül megpróbálta reformokra ösztönözni Aszad elnököt, így remélve békés kiutat találni a szíriai válságból.

A nyáron azonban világossá vált, hogy a damaszkuszi rezsim nem hajlandó feladni a vasököl politikáját. Ezért az Egyesült Államok belátta: Aszad állítólagos reformkészsége kizárólag az időhúzást szolgálja. A szíriai rezsim csupán időt akart nyerni ahhoz, hogy tovább folytathassa a tüntetések véres elfojtását, egyúttal pedig megakadályozza, hogy a nemzetközi közösség konszenzusra jusson szankciók szükségességéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.