Gyakran emberkereskedelem áldozatai

Magyar lányok Zürich vörös lámpás negyedében

Zürichben "elmagyarosodik" a legősibb női foglalkozás: júliusban és augusztusban a vöröslámpás negyedben regisztrált 56 új jelentkező közül 55 Magyarországról, egy pedig Romániából érkezett.

2011.09.21 19:35MTI

Erről a svájci regionális német nyelvű újság, a Sonntag internetes száma ír,  egy berni diák doktori disszertációjára hivatkozva. Sascha Finger a magyar szexmunkások mobilitását kutatja, és azt állítja, hogy a Zürichben dolgozó, gyakorta roma lányok zömükben nem a klasszikus emberkereskedelem áldozatai. Ezek a lányok általában a családjuk szervezésében érkeznek Svájcba, futtatóik saját rokonaik, sok esetben férjük.
   
A magyarul is beszélő Finger az elmúlt egy év során több mint 40 interjút készített a prostituáltakkal Magyarországon és Svájcban, és arra a következtetésre jutott, hogy a roma nők keresetükből akár 13 tagú nagycsaládjuk, nem ritkán saját gyerekük megélhetését is biztosítják. Ezért - mondja Finger – rendkívül nehéz kitérni felelősségük elől. Szerinte a magyar lányokra hatalmas nyomás nehezedik: egyrészt magyarországi családjuk jóléte függ tőlük, másrészt svájci körülményeik is nyomasztják őket. A férfiak fizetési morálja rossz, az általában németül nem beszélő utcalányok ki vannak szolgáltatva durva, erőszakos kuncsaftjaiknak. Állandó szorongásban élnek, „félnek a rendőröktől, a férfiaktól, svájci életüktől, illegálisnak érzik magukat, jóllehet nem követnek el semmi törvénytelent”.
   
A lap megszólaltatja a magyar prostituáltak problémáit jól ismerő Silvia Steiner ügyésznőt. „Az a dilemmám, hogy a nők tagadják, hogy emberkereskedelem áldozatai” – mondja Steiner. A nőket részben családjuk adja el, vagy párkapcsolatukon keresztül kényszerítik őket prostitúcióra. Akiket Steinernek sikerül bíróság elé vinnie, azokat rendszerint emberkereskedelem vagy prostitúcióra kényszerítés vádjával elítélik, mindazonáltal kevés nő hajlandó pereskedni: „Túl nagy a félelem a tettesektől vagy magyarországi klánjuktól” – mondja Steiner.
   
Tavaly éppen emberkereskedelem és súlyos testi sértés miatt állítottak bíróság elé négy, prostituáltakat futtató magyar férfit.  A vádiratban több más vádpont mellett az is szerepel, hogy a vádlottak terhes prostituáltakat bántalmaztak azzal a céllal, hogy abortuszt idézzenek elő a nőknél. Az elsőrendű vádlottra 16 év börtönbüntetést kért az ügyész, a másik három férfira négy és fél, kilenc, illetve tizenegy év börtönt.

Mindannyian ártatlannak vallották magukat a fő vádpontokban. Az ügyben egyszerre szerepel vádlottként és áldozatként egy nő, akit azzal bíztak meg, hogy az utcán  felügyelje a prostituáltakat. A büntetett előéletű vádlottak Magyarországról és Romániából vittek nőket Zürichbe, ott utcai prostitúcióra  kényszerítették és rendszeresen bántalmazták őket. A hatóságok tizenhat áldozatról tudnak.
   
2011 elején egyébként Zürichben 2600 prostituáltat tartott nyilván a rendőrség, akik közül tavaly 1050 volt az újonnan érkezettek száma, kétharmaduk Magyarországról, Romániából, Bulgáriából és Lengyelországból származik.
   
Svájc egyike azon kevés európai országoknak, ahol nem tiltják  a 16 és 18 év közöttiek prostitúcióját. Igaz, ez csak szövetségi szinten érvényes, a kantonok hozhatnak korlátozó intézkedéseket. Így például Zürichben az új, üzletszerű kéjelgésre iparűzési engedélyt csak a 18 éven felüliek válthatják ki. Genfben pedig azzal védekeznek a kiskorúak szexuális kizsákmányolása ellen, hogy a bordélyházak csak nagykorúakat alkalmazhatnak.
   
Zürich városa idén első ízben fogadott el prostitúcióra vonatkozó iparűzési törvényt, amellyel nem utolsósorban a közterületi üzletszerű kéjelgést is igyekeznek ellenőrizni. A korábbi 12-ről háromra korlátozták a türelmi zónák számát, és a közrend érdekében a férfiak csak autóval közlekedve választhatják ki szexuális szolgáltatójukat. Az utcai prostitúció engedélyezésének feltételei vannak: nyelvismeret, beszámíthatóság, tartózkodási- és munkavállalási engedély, továbbá betegbiztosítás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.