Elkülönülnek Egyiptomtól

Izrael rágyorsult a saját "berlini" falára

Utasítást adott az izraeli kormányfő, hogy gyorsítsák meg az építését annak a biztonsági falnak, amely az Egyiptommal közös határ védelmét hivatott elősegíteni - közölte kedden maga Benjámin Netanjahu a hadsereg rádióadója szerint.

2011.09.13 18:58MTI

A kerítés célja a határvidéken járó miniszterelnök szerint elsősorban a terrorista tevékenység megakadályozása, és csak ezután a beszivárgás kizárása.

Az építkezésnek elmondása szerint jövő szeptemberre kell késznek lennie, azaz a tervezettnél három hónappal előbb. Izrael a biztonsági falat tavaly kezdte felhúzni, akkor elsősorban azért, hogy véget vessen az illegális bevándorlókból álló emberáradatnak és a kábítószer-csempészetnek, amely a közös határon kialakult.

A két ország között kitapinthatóvá vált a feszültség, amikor meghalt hat egyiptomi rendőr az izraeli biztonsági erők lövéseitől, miközben azok augusztus 18-án gyilkos támadást végrehajtó palesztin merénylőket üldöztek a határ mentén.

A hét végén Kairóban dühödt tömeg rátámadt az izraeli nagykövetségre, lebontva a képviseletet védelmező falat, leszakítva az izraeli zászlót, kifosztva az irodákat és menekülésre kényszerítve a nagykövetet.

Ez volt a két ország 1979-ben kötött békeszerződése óta a legsúlyosabb támadás a képviselet ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.