Legalább tizenketten meghaltak

Olajfinomítóra támadtak Kadhafi emberei

Az új vezetés egyik szóvivője közölte: az új líbiai vezetés legalább tizenkét biztonsági őre meghalt a megbuktatott Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű fegyvereseknek a kelet-líbiai Rász-el-Unúf olajfinomítója elleni hétfői támadásában.

2011.09.12 16:39MTI

A gépkocsikon érkező támadók megkíséreltek behatolni a létesítménybe, s megrongálták a kapuját, de nem tettek kárt az egyébként nem teljesen működőképes üzemben. A támadók a Kadhafi-hű erők kezén lévő Szirt városa felől, a sivatagból jutottak el a finomítóhoz.
    
Előzőleg tizenöt szabotőr tüzet gyújtott az üzemben; öt szabotőrt megöltek, a többieket elfogták - közölte Hamid al-Haszi ezredes, a Kadhafi-ellenes erők kelet-líbiai parancsnoka.
    
A támadással nyilvánvalóan azt akarták akadályozni, hogy az új tripoli vezetés talpra állítsa az olajiparon alapuló líbiai gazdaságot. A történtek egyúttal azt jelzik, hogy a hatalomra jutott Kadhafi-ellenes erők annak ellenére biztonsági kihívásokkal nézhetnek szembe, hogy az előző rendszer embereit - ez utóbbiak néhány fellegvárát kivéve - az egész országban kiszorították a hatalomból.
    
A Kadhafihoz hű fegyveresek néhány órával azt követően csaptak le az olajfinomítóra, hogy a Kadhafi-ellenes erőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács bejelentette, hogy sikerült felújítania a líbiai vezető elleni felkelés során szinte teljesen leállt olajkitermelés egy részét.
    
Az ÁNT közölte, hogy fegyveresei heves ellenállásba ütköztek a Kadhafi-hívek kezén lévő, sivatagi Bani Valid birtoklásáért negyedik napja folyó harcokban. További összecsapásoktól tartva a városból hétfőn is sok civil menekült el, többségük azonban a településen rekedt.
    
Kadhafi a szíriai ar-Rai televízióban felolvasott üzenetében azzal vádolta az őt megbuktató erőket, hogy külföldi országok kezére akarják átjátszani a líbiai olajkincset, s hazaárulónak nevezte őket. Kadhafi hangsúlyozta, nincs más választása, minthogy a "győzelemig" folytassa a küzdelmet.
    
Az üzenetet a csatorna tulajdonosa, Misán al-Dzsaburi volt iraki parlamenti képviselő olvasta fel. Kadhafi utoljára szeptember nyolcadikán jelentkezett, ötperces hangfelvételen.
    
A megbuktatott, bujkáló vezető holléte nem ismert, de hívei szerint továbbra is Líbiában tartózkodik. Néhány családtagja viszont a szomszédos Nigerbe menekült.  
    
Brigi Raffini nigeri kormányfő Niamey-ben külföldi diplomaták előtt bejelentette, hogy Kadhafi környezetéből 32 ember - köztük a hatalmától megfosztott vezető Szaad nevű fia és három tábornok - menekült szeptember 2. óta Líbiából Nigerbe. Raffini hozzátette, hogy a 32 embert "humanitárius megfontolásból" fogadták be, s nem tudnak arról, hogy bármelyikük ellen nemzetközi bíróság elfogatóparancsot adott volna ki vagy nyomozást folytatna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.