Rossz ízű megjegyzések

Az atomkatasztrófán tréfálkozott - kirúgták a japán minisztert

Nyolc nappal hivatalba lépése után távozni kényszerült az új japán kormány kereskedelmi, ipari és energiapolitikai minisztere, aki a fukusimai katasztrófával kapcsolatban tett rossz ízű megjegyzése és egy félresikerült tréfa miatt került bírálatok kereszttüzébe.

2011.09.10 18:15MTI

A kormányfő szombaton elfogadta Hacsiro Josio lemondását. Noda Josihiko miniszterelnök csütörtökön több minisztere, köztük Hacsiro Josio társaságában kereste fel a március 11-i nagy földrengés és az azt követő szökőár által sújtott területeket, így ellátogattak a természeti csapásban súlyosan megrongálódott és óriási környezeti katasztrófát okozó fukusimai atomerőműbe és térségébe is.

Az NHK közszolgálati televízió beszámolója szerint a kereskedelmi miniszter a fukusimai erőműben tett látogatás után "Figyelem, sugárzást bocsátok ki!" felkiáltással úgy tett, mintha hozzá akarná dörzsölni védőöltözékét az egyik újságíróhoz, akinek azt mondta, hogy ettől sugárfertőzött lesz.

Másnapi, pénteki sajtóértekezletén Hacsiro úgy fogalmazott, hogy "sajnálatos módon egy lélek sem lakozik az erőművel szomszédos településeken", s a kényszerkitelepítések övezete egy "szellemvárosra" hasonlít.

Az ellenzék szerint a miniszter érzéketlenségről és tapintatlanságról tett tanúbizonyságot, ezért azonnali lemondását követelte. Bár Hacsiro Josio villámgyorsan bocsánatot kért "a japán néptől és Fukusima lakosságától", nem tarthatta meg tisztségét.

A kérdés rendkívül érzékeny és kényes, mivel a fukusimai erőmű környékéről a súlyos sugárszennyeződés miatt 80 ezer embernek kellett kitelepülnie, s hosszú évekig nem is térhetnek vissza otthonaikba.

Az előző, Kan Nato vezette kormánynak egyebek között éppen azért kellett távoznia, mert nem tudott megfelelően megbirkózni a márciusi földrengés következményeivel. Noda Josihiko vezetésével öt éven belül immár a hatodik japán kormány lépett hivatalba szeptember 2-án.

A miniszterelnök meglepetést keltett azzal a döntésével, hogy kulcsfontosságú posztokra, így a kereskedelmi, ipari és energiapolitikai tárca élére, kormányzati tapasztalatokkal nem rendelkező személyeket nevezett ki. A 63 éves Hacsiro agrármérnök, a parasztok, a kisvállalkozók és az idénymunkások védelmezőjeként volt eddig ismert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.