A lázadók megállapodtak a város átvételéről

Líbia: harc nélkül léptek be Bani Válidba a felkelők

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentette: a líbiai felkelőknek sikerült megállapodniuk a kadhafistákkal abban, hogy szerdán harc nélkül belépnek Bani Válid városába.

2011.09.06 08:13MTI

A tévé értesülése szerint dél körül véglegesítik az egyezséget, s azután a felkelők bevonulhatnak a Tripolitól 140 kilométerre délkeletre fekvő sivatagi városba, amelyet napok óta körülzárva tartanak.
    
Ez idő alatt a líbiai felkelők vezető testületének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak a képviselői folyamatosan tárgyaltak a népes és befolyásos, továbbra is Kadhafit támogató varfalla törzs véneivel. A tárgyalásokon az al-Dzsazíra tudósítása szerint kedd hajnalban sikerült áttörést elérni, azután, hogy Kadhafi sok híve elhagyta az ostromlott várost.
    
A lázadók nevében tárgyaló Abdalláh Kansil kedden közölte: a vének biztosítékokat akarnak arra, hogy a lázadók nem folyamodnak bosszúhoz. A törzsi vének ugyanakkor igyekeznek rávenni a Kadhafihoz hű erőket a fegyverletételre - tette hozzá a lázadók képviselője.
    
Korábban olyan feltételezések láttak napvilágot, hogy Kadhafi is a városban rejtőzködik. Hétfő este líbiai páncélozott katonai járművek hosszú konvoja érkezett Nigerbe. A konvoj állítólag Burkina Fasóba tart, és nincs kizárva, hogy Kadhafi vagy családtagjai is csatlakoztak hozzá, de erről nincs egyértelmű hír. Brüsszelben egy NATO-tisztségviselő azt mondta, hogy a szövetségnek nincs közvetlen információja a konvoj összetételéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.