Az első íd al-fitr egy diktatúra végén

Líbia: ünnep Kadhafi nélkül

Több ezren ünnepelték szerdán a líbiai főváros központjában a Mártírok terévé átnevezett korábbi Zöld téren a muszlim böjti hónap, a ramadán végét és azt, hogy 42 év után ez az első íd al-fitr ünnep Líbiában Moammer Kadhafi diktátor nélkül.

2011.08.31 14:39MTI

Szigorú biztonsági intézkedések kísérték a szerda reggeli szabadtéri imát. Kutyákkal szimatoltatták meg a térre érkező híveket, a teret körülvevő épületek tetején fegyveresek posztoltak.
   
"Még lehet maroknyi kadhafista itt-ott Tripoliban, de általánosságban biztonságos a főváros" - mondta Ahmed Darrad, a győztes líbiai népfelkelés vezető testületének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak a "belügyminisztere".
   
A szertartást vezető imám örömét fejezte ki a "zsarnok Kadhafi" távozása miatt - az ezredes nevének elhangzásakor mindannyiszor pfújolni kezdtek a hívek -, és a líbiai nép egységére szólított föl. Szónoklatában párhuzamot vont a Tripoliba bevonuló felkelők és az iszlám vallás legfontosabb szent helyét, Mekkát elfoglaló Mohamed próféta között.
   
A prédikáció végén köszönetet mondott a NATO-nak a líbiai felkeléshez nyújtott segítségért, de elutasította Líbia esetleges külföldi - akár nyugati, akár muzulmán ország csapatai általi - megszállását.
   
Az ima után a hívők átölelik, megcsókolják egymást, datolyát és kisebb ajándékokat adnak egymásnak. "Íd mubarak" (Áldott ünnepet) - hallatszik innen is, onnan is.
   
Egy fekete csadorba öltözött, a terhessége vége felé járó nő azt mondja, örül, hogy gyermeke nem született meg előbb, mert így már egy szabad Líbiában jöhet világra. Egy boltos, Ádel Tagdi a könnyeivel küszködik. Mint mondja, egyszer sem érezte otthon magát Kadhafi Líbiájában. "Egyszerűen szabadon akarunk élni" - mondja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.