Tüntetések a kínai Belső-Mongóliában

Kivégeztek egy teherautósofőrt, mert gázolt

Kivégeztek Kínában egy teherautó-sofőrt, aki májusban elgázolt egy mongol pásztort, és az eset nyomán húsz éve nem látott tiltakozások kezdődtek a Kína északi részén elterülő Belső-Mongólia autonóm területen.

2011.08.25 08:41MTI

A sofőrt, bizonyos Li Lin-tungot (Li Lindong) egy hete végezték ki a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint. A tudósítás csak egy kisebb, tartományi híroldalon jelent meg.

A mongol pásztort akkor ütötte el egy szénszállító teherautó, amikor falubelijeivel együtt eltorlaszolt egy utat, tiltakozásul amiatt, hogy a településen átmenő teherautó-forgalom elviselhetetlen zajjal és szennyezéssel jár.

A pásztor és egy másik mongol halála - aki kínai szénbányászokkal kitört összetűzésben vesztette életét - tiltakozó megmozdulásokat váltott ki, pásztorok és diákok napokon át tüntettek, többször összecsaptak a rendőrökkel. A hatóságoknak csak komoly rendőri erők felvonultatásával és a gyors igazságszolgáltatás, valamint a példás büntetés ígéretével sikerült elejét venni a további demonstrációknak.

Belső-Mongólia Kína legnagyobb széntermelő vidékeinek egyike. A mongolok úgy vélik, hogy a fejlődés áldásaiból népük nem részesül kellő mértékben, annál inkább sújtja őket a legelők elpusztítása és a szénbányászattal járó környezeti és egészségkárosodás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.