A diktátor emberei feladták az ellenállást

Elfoglalták Kadhafi rezidenciáját a felkelők

A líbiai felkelők kedden elfoglalták a Moammer el-Kadhafi rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes egészét Tripoliban. Kadhafi holléte azonban egyelőre nem ismert: a líbiai vezető nap közben állítólag azt mondta, hogy "haláláig harcolni fog."

2011.08.23 18:09MTI

Helyszínen lévő tudósítók korábban arról számoltak be, hogy az ellenállók behatoltak a líbiai vezető, Kadhafi rezidenciájába, és a levegőbe lövöldözve ünnepelték sikerüket. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülése szerint a felkelők Kadhafi házába is betörtek.
   
A Kadhafihoz hű fegyveresek eleinte megpróbálták megvédeni az épületet, de végül feladták az ellenállást. A rezidencia elfoglalásának tényét a felkelők részéről Ahmet Omár Bani ezredes erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek.
   
A líbiai felkelők eközben ellenőrzésük alá vették Rász Lanúf várost is.
   
Kirsan Iljumjinov, a Nemzetközi Sakkszövetség orosz elnöke azt mondta, hogy keden telefonon beszélt Kadhafival, aki elmondta: Tripoliban tartózkodik, és nem hajlandó elhagyni a líbiai fővárost. " Élek és jó egészségnek örvendek... Ne higgyetek a nyugati televíziók hazugságainak" - mondta Kadhafi Iljumjinovnak az Interfax orosz hírügynökség szerint.
   
A líbiai kormányellenes erők több órán át tartó heves összecsapások után hatoltak be az épületbe. Több száz felkelő indított támadást Kadhafi rezidenciájául szolgáló komplexum ellen, ahol intenzív lövöldözés hallatszott.
   
"Moammer el-Kadhafi Báb el-Azizíja épületegyüttese teljes mértékben a felkelők kezére került, az országot pedig 72 órán belül fel fogjuk szabadítani" - közölte nem sokkal ezt követően Ibrahím Dabbasi líbiai ENSZ-nagykövet.
   
Catherine Ashton, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője korábban sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa kedden irányítása alá vonta Tripoli területének 80 százalékát.

Sarkozy és Obama megállapodott a katonai műveletek folytatásában

A francia és az amerikai elnök megállapodott a líbiai katonai műveletek folytatásában mindaddig, amíg szükség van rá - jelentette be kedden az Elysée-palota.

Nicolas Sarkozy és Barack Obama "hosszú" telefonbeszélgetést folytatott, és a közlemény szerint elégedettségüket fejezték ki "az Átmeneti Nemzeti Tanács erőinek döntő sikerei miatt", s egyetértettek abban, hogy a Kadhafi-rendszer vége "közel van és elkerülhetetlen". A katonai támogatást addig folytatják, amíg "Kadhafi és klánja le nem teszi a fegyvert".
   
Azt a szándékukat hangoztatták, hogy "felsorakoztatják a nemzetközi közösséget a líbiai nép mögött" azért, hogy "a politikai átmenet a megbékélés és a nemzeti egység szellemében" menjen végbe. A cél "az új, demokratikus Líbia" felépítése.

Ennek elősegítésére Párizsban nemzetközi értekezletet tartanak, de az időpontot még nem jelölték ki. A témával kapcsolatban Alain Juppé francia külügyminiszter a rádióban azt javasolta, hogy a Kadhafi-rendszer elleni nemzetközi fellépés katonai szakaszára létrehozott összekötő csoport alakuljon át a "líbiai nép barátainak csoportjává" az újjáépítés támogatására.
   
A megbeszélésen szó volt a nemzetközi gazdasági és pénzügyi helyzetről is. A felek elhatározták, hogy "fokozzák az egyeztetést" a 20-ak csoportjának novemberi csúcsértekezletére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.