Rakéták süvítettek Miszráta felé

Scudokkal lőtték a lázadókat Kadhafi emberei

Három Scud rakétát lőttek ki Líbiában Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosa, a Tripolitól keletre, a Földközi-tenger partján fekvő Szirt környékéről a május óta a felkelők kezén lévő Miszráta felé.

2011.08.23 14:25MTI

A katonai szervezet "felelőtlennek" nevezte a hétfői támadást. A rakéták Miszráta partjainál csapódtak be, lehet, hogy a tengerbe - közölte Oana Lungescu NATO-szóvivő. Az atlanti szervezetnek nincs tudomása róla, hogy a rakétatámadás megsebesített volna bárkit is, vagy károkat okozott volna - tette hozzá.
   
Szirtből már augusztus 15-én is kilőttek egy rakétát a felkelők állásaira, az a sivatagban ért földet, és szintén nem okozott károkat.
   
Közben késő délelőtt erőteljes robbanás rázta meg Tripoli központjában Báb el-Azízíja épületegyüttest, ahol Kadhafi rezidenciája is van. Egyes hírek szerint vadászgépek húztak el a városközpont fölött.
   
A NATO-szóvivő hangsúlyozta, hogy Kadhafi erői jelentősen meggyengültek a felkelők műveletei és észak-atlanti szövetség öt hónapja tartó légicsapásai óta.
   
Nevük elhallgatását kérő brüsszeli diplomaták kedden elmondták: nyílt titok volt, hogy a líbiai műveletek elakadásakor külföldi katonai tanácsadók dolgoztak az észak-afrikai országban a felkelőket segítve és közben belső információkkal látva el a NATO-t. A diplomaták elismerték: a szövetség és közel-keleti partnerei titkos műveleteket folytattak a helyszínen, amelyeket külön kezeltek a NATO-beavatkozástól, mert nem tartoztak szorosan az ENSZ Biztonsági Tanácsától a civilek védelmére kapott felhatalmazáshoz.
   
Ezek a láthatatlan erők segítettek látványosan átalakítani a szedett-vedett felkelőket a Tripolit elözönlő hadsereggé. Jelenlétükre egyébként elemzők is felfigyeltek, amikor jelezték, hogy a légicsapások idővel egyre pontosabbak lettek, és egyre kisebbek voltak a járulékos veszteségek.
   
Barak Seener, egy brit kutatóintézet Közel-Kelet-szakértője rámutatott: a felkelők "gyorsan alkalmazkodtak, ami azt jelzi, hogy különleges erők képezték őket". Egy amerikai tisztségviselő szerint ebben a katari hadsereg vitte a prímet, hozzá csatlakoztak idővel a francia, olasz és brit katonai tanácsadók.
   
A logisztikai, biztonsági, hírszerzői és kárfelmérési tevékenységekben különösen Franciaország, Nagy-Britannia és egyes kelet-európai államok jeleskedtek - mondta el a NATO brüsszeli főhadiszállásán egy a neve elhallgatását kérő diplomata.
   
Emellett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és egyéb amerikai ügynökségek végig gyűjtötték az információkat a helyszínről. Kapcsolataikat még akkor alakították ki, amikor a Kadhafi-rezsimmel együtt küzdöttek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló, líbiai területen működő iszlamista csoportok ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.