Orosz módra

Botrányos választás Szentpéterváron

Matvijenko volt szentpétervári kormányzó hétvégi képviselővé választását egybehangzóan botrányosnak minősítették a hétfői lapok.

2011.08.22 12:51MTI

A Vedomosztyi című újság megállapította: az, ami történt, az "irányított demokrácia" fő problémája: noha nem volt kétséges, hogy Matvijenko csak nyerhet, nem lehetett kockáztatni, hiszen a politikai döntés már előbb megszületett, s a választások csupán utólagos, technikai igazolásul szolgáltak.



Matvijenko második kormányzói mandátuma letelőben volt, és Dmitrij Medvegyev elnök bíztatására lemondott tisztségéről, hogy a parlamenti felsőház, a Szövetségi Tanács elnöke legyen. Emiatt volt szükség képviselővé választására. Megfigyelők az elnök javaslatát abból a szemszögből ítélték meg, hogy Matvijenkót aligha lehetett volna újra kormányzóvá kinevezni, mert nagyot zuhant a népszerűsége. Mivel éppen visszahívták Szergej Mironovot, az Igazságos Oroszország párt egyre kritikusabb hangot megütő elnökét a felsőház elnöki tisztségéből, a megüresedő hely betöltése megoldásnak kínálkozott Matvijenko számára.

A volt kormányzót egyszerre jelölték a Krasznyenkaja Recska és a Petrovszkij választókörzetekben. Mindkét helyen az utolsó pillanatban került a jelölőlistára, ugyanazokkal az ellenfelekkel szemben, s mindkét helyen rekordrészvétel mellett 90 százalék feletti szavazati arányt ért el.

Az őt jelölő Egységes Oroszország Párt - amely a dumában kétharmados többséggel bír, s amelynek elnöke Vlagyimir Putyin -, az utolsó pillanatban átszervezte a szavazókörzeteket, így az ellene szavazni szándékozók közül sokan nem találták a körzetüket.

Volt egy olyan körzet is, amely nem szerepelt a hivatalos listán. Az ez iránt érdeklődő Mihail Maskovcev volt kamcsatkai kormányzót, az Igazságos Oroszország párt tagját a választók megvesztegetésének vádjával előállítottak.

Más, meg nem nevezett okból előállították a 74 éves, cukorbeteg Ligyija Berdisevát, majd egy ideig nem adtak neki enni-inni. Amikor elájult, hívták a mentőket, de nem akarták hagyni, hogy kórházba vigyék a beteget, végül azonban az orvosok elvitték.

A nagy részvételi arány titkát a Moszkovszkij Komszomolec című lap Krasznyenkaja Recskában osztogatott nemzeti színű szalagban találta meg: ez felmutatóját feljogosította egy autóbuszos, ebéddel egybekötött kirándulásra, továbbá egy tombolán való részvételre, amelyen a fődíj egy kerékpár volt. Volt gyerekszórakoztatás, kaviáros szendvics olcsón, ingyenes orvosi fogadóóra és rendkívüli piac is.

Petrovszkijban mindig a helyi katonai akadémia hallgatói biztosítják a részvételi arányt, de ezúttal más intézményekből is hívtak 1500 hallgatót, akiket be is jelentettek ideiglenesen, s akik így szavazhattak.

Mivel az ellenzék nem állított jelölteket, még a dumában helyet foglaló négy párt megfigyelőit sem engedték be a szavazókörzetekbe. A körzetek zárásának idejére engedélyeztek ugyan egy Matvijenko elleni tiltakozó rendezvényt, de a többi párt képviselői megkérték az újságírókat, hogy ne engedjenek a csábításnak, hanem őrködjenek tovább a szavazókörzetekben.

A lapok egybehangzóan megalázónak és szégyenletesnek minősítették a történteket a Szövetségi Tanács majdani elnöke számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.