Késik, de nem múlik

Átrendezheti a térképet az Irene hurrikán - Miami is veszélyben?

Puerto Ricótól, Kubán és a Bahamákon át egészen az USA délkeleti részéig figyelik Irene minden mozdulatát. Ha belekap a felmelegedett karibi vízbe, kegyetlen is lehet.

2011.08.21 23:30ma.hu

Az Irene vasárnap Puerto Ricót vette célba: végigszáguldva annak nyugati részén a Karib-tengeren átvonulva Florida felé veszi az irányt. A 2011-es atlanti hurrikánszezon kilencedik nevesített vihara ráadásul hurrikánná erősödve éri el a Dominikai Köztársaságot. Ez az első igen „tevékeny”, de a remények szerint kevésbé pusztító forgószél az idén.

Az amerikai hurrikánközpont, a National Hurricane Centre adatai szerint az Irene jelenleg trópusi vihar erejű, 85 kilométer per órás széllel vonul a karibi térség északkeleti részén. Ha a ciklon szárazföld vagy hideg vízfelület fölé ér, sokat veszít erejéből, hiszen megszűnik a meleg, vízgőzben gazdag levegő utánpótlása. Ám, a karibi térségben az utóbbi hónapokban tapasztalt meleghullám felmelegítette a tenger vizét, a vízfelszín hőmérséklet-emelkedésének pedig drasztikus következményei lehetnek. Még akár Miamira is lecsaphat...

Vasárnap a vihar a Leeward szigeteket komoly esővel árasztotta el, amikor elhagyta az Atlanti óceánt, és bejutott a Karib-tengerre. Hurrikánriasztást adtak ki az Amerikai Virgin-szigetekre, Puerto Ricóra, és a Dominikai Köztársaságra. Trópusi viharjelzés van érvényben a Virgin-szigeteken és Haitin.

Forrás: tropics.hamweather.com


Bezárnak az iskolák és az intézmények

Puerto Rico szigetén a megszokott gyakorlattól eltérően a boltok vasárnap is nyitva voltak, hogy a lakosok konzerveket, ivóvizet és egyéb szükséges dolgokhoz juthassanak. Az alkoholeladást felfüggesztették a vihar elüléséig.

Hétfőn zárva vannak az iskolák és a hivatalok, és arra kérték a lakosságot, fejezzék be előkészületeiket, és húzódjanak meg otthonaikban.

A térségbe érkező számos repülőjáratot felfüggesztettek.

A Dominikai Köztársaságban 4,5 méteres hullámokra hívták fel a lakosok figyelmét. A heti komoly esőzések is okoztak már problémát; a szakemberek szerint azonban a veszélyesebb területekről további evakuálást kell végrehajtani a hétfői nap folyamán.

Az amerikai haditengerészet Haiti fővárosának közelében található hajóját csendesebb vizekre vezényelte, figyelembe véve, hogy hétfőn az Irene eléri Hispaniola szigetét.

Közép-amerikai szigetvilág


Feszülten figyelik

Kubától a Bahamákon át egészen az USA délkeleti részéig figyelik Irene közeledtét.

Egyes, számítógépes előrejelzések szerint az Irene Haiti északnyugati részén, majd Kuba keleti, illetve középső részén áthaladva éri el a Florida-félszigetet.

Figyelembe véve a jelenlegi helyzetét és a lehetséges útvonalát, az Irene veszélyes lehet az USA olaj és gázkitermelésére a Mexikói-öbölben (óceáni talapzatán közel ötvenezer olajvezeték fut), de sokak szerint még túl korai bármit is feltételezni.

Persze, amennyiben gyorsan északi irányt vesz, akkor Georgia és Dél-Karolina partjait közelíti meg. Ám, ha ez nem történik meg, a túlmelegedett karibi tengervíz komoly hatással lehet mind a forgószél erősségére, mind irányára, s így a Mexikói-öblön már hurrikánként vonulhat végig.

A Harvey trópusi vihar szombaton Közép-Amerika keleti partján, a Karib-tenger mellett található Belize-re csapott le, de vasárnapra jelentősen enyhült. Hétfőn heves esőzéseket okoz majd Mexikó délkeleti részén. Az áradások és a sok sár képes tönkretenni Közép-Amerika mezőgazdaságát, ám jelenleg már túl vannak a kávé és a cukor betakarításán.

Fotó: RSOE EDIS


Irene, a rekordercsináló

A vasárnap este még trópusi vihar erősségű, ám hétfőre hurrikánná erősödő Irene az idei hurrikánszezont a rekorderek közé emelte. A már említett National Hurricane Center adatai szerint ugyanis 2011 a harmadik olyan esztendő, amikor még a szezon kezdetén nevesítik már a kilencedik vihart. 1936-ban volt még erre példa, amikor augusztus 20-án érték el ezt a számot, illetve 2005-ben, amely abszolút rekorder: ebben az évben volt a legtöbb nevet kapott vihar, a kilencediket pedig már augusztus 7-én elnevezték.

Átlagosan, az atlanti medencében október 4-e környékén alakul ki a kilencedik jelentős vihar.

Ezek alapján persze nem jósolható meg a szezon végkimenetele; 1936 „mindössze” 16 nevesített vihart jegyzett, míg 2005 minden idők rekordjával, 28 neves viharral zárta az évet.

A National Hurricane Center idén november 30-áig 19 ilyen viharra számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.