Idén kicsit korábban

Texas-ra csap le a Don hurrikán

Péntek este vagy szombat hajnalra ér partot az idei szezon negyedik, Don nevet viselő szélvésze, amely éppen a súlyos aszálytól szenvedő Texas felé tart.

2011.07.29 09:40ma.hu

Nagyjából egy hete bolyong egy nedves, trópusi léghullám az Atlanti-óceán felett, amely a karibi térséget elérve olyan mértékű energiautánpótlást kapott, hogy trópusi viharrá alakult, és a várakozások szerint hurrikán is lehet belőle.

Forrás: NOAA

A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a Saffir-Simpson skála szerinti egyes fokozatot is eléri, ami 120 km/órás széllökéseket jelent, de az sem kizárt, hogy nem erősödik fel a jelenlegi 80 km/órás szél, és megmarad trópusi viharnak, mikor partot ért Texas-nál. A várakozások szerint Corpus Christi közelében, de Texas délkeleti partjaitól a Mexikói-öböl északnyugati részéig számítanak a szakemberek az érkezésére.

Forrás: RSOE EDIS

A vihar jelenleg 600 kilométerre van Corpus Christitől délkeletre, és nagyjából 520 kilométerre Brownsville-től kelet-délkeletre.

Ritka, de Don érkezésének kifejezetten örülnek az aszály sújtotta Texasban, ahol a csapadék mennyisége igen kevés. Noha a vihart intenzív esőzés kíséri, ez nem oldja meg a szárazságot, ellenben lokális áradásokat okoz. A gyapotföldeknek pedig kifejezetten nem fog jót tenni.

Nock-ten - Forrás: RSOE EDIS

Jelenleg a Donon kívül további két trópusi vihar tombol, mindkettő a Csendes-óceán térségében: a Nock-ten 100 km/órás széllökésekkel a Dél-kínai tengeren, míg Muifa jelenleg 83 km/órás szeleivel augusztus elejére tájfunná erősödik.

Muifa - Forrás: RSOE EDIS


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.