Nem tesz jót a légutaknak

Nem nyugszik a kamcsatkai vulkán - veszélyben a légiforgalom

Kamcsatka aktív vulkánjai eddig is köpködtek hamut és füstöt a levegőbe, némi szeizmikus mozgással kísérve. Most azonban az egyik mintha túlzásba vinné...

2011.08.13 15:21ma.hu

Oroszország legészakabbra fekvő aktív vulkánja háborog; hamut lövell több mint 6000 méter magasra, mely ráhull az egész térségre - jelentették helyi tudósok.

A 3.283 méter magas Sivelucs vulkán 2009 májusában kezdett aktívabban működni, és időszakosan 10 kilométer magasságig hamut köpködni.

"A hamuesőt fényintenzitással járó felszín-közeli mozgások kísérik 12-40 perces időtartammal" - lehetett megtudni a helyi Vulkanológiai és földrengéstani intézettől.

Fotó: NASA

A szakemberek szerint a vulkanikus aktivitás az elmúlt 2-3 évben jelentősen megváltoztatta a rétegvonalakat: a kráter 50 százalékkal nagyobb lett, a lejtése pedig jóval meredekebb.

Bár a jelenlegi kitörés nem jelent közvetlen veszélyt a környező településekre, a hamu ártalmas lehet az emberi egészségre és az élővilágra.

A vulkáni hamufelhő veszélyt jelent a légiforgalomra is, mert a levegőbe kerülő apró szemcsék miatt a repülőgépek hajtóművei megrongálódhatnak.

Gondoljunk csak a legutóbbi, chilei hamufelhőre, amely többszáz járatot a Földre kényszerített.

Két másik aktív vulkáni is található Kamcsatkán: a Karimszkij és a Kizimen. Ezek is potenciális veszélyt jelentenek, mivel rendszeresen köpik a hamut, és szeizmikus aktivitást is regisztráltak, de legalább nem olyan mértékűt, mint a Shiveluchnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.