Egyre növekvő fenyegetést jelent

Ijesztő mértékben terjed a HIV-járvány a Közel-Keleten és Észak-Afrikában

Egyre növekvő fenyegetést jelentenek a homoszexuális és biszexuális férfiak körében terjedő HIV-járványok a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ahol a kockázatos szexuális életet élők magas aránya az AIDS-betegség továbbterjedésével fenyeget.

2011.08.03 19:25MTI

A Katarban működő Weill Cornell Medical College szakemberei koncentrálódott HIV-járványt - egy bizonyos népességcsoporton belül az 5 százalékot meghaladó fertőzöttségi arányt - mutattak ki a régió számos országában, köztük Egyiptomban, Szudánban, Pakisztánban és Tunéziában. Pakisztán egyik településén például a HIV-fertőzöttek száma elérte a 28 százalékot.
   
A tanulmány, amely témáját illetően úttörőnek számít a homoszexualitást és a biszexualitást a mai napig tabuként kezelő régióban, a Public Library of Science (PLoS) Medicine című folyóiratban jelent meg. A kutatók szerint a magas kockázatú országokban azonnali intézkedésekre lenne szükség a HIV-fertőzöttség mértékének nyomon követése, a szükséges tesztekhez való hozzáférés elősegítése és a homoszexuális férfiak megbetegedésének megelőzése, illetve kezelése érdekében, hogy a járvány ne terjedhessen át más népességcsoportokra, például a nőkre és a heteroszexuális férfiakra.
   
Az ENSZ legutóbbi adatai szerint 2009-ben mintegy 33,3 millió embert érintett világszerte az AIDS kórokozójaként ismert emberi immunhiány-előidéző vírus (HIV), és ebből 22,5 millióan Afrika Szaharától délre fekvő térségében éltek. A tanulmányt vezető Ghina Mumtaz és kollégája, Laith Abu-Raddad szerint a Közel-Keletre és Észak-Afrikára vonatkozó adatok alacsony publicitása azt a téves következtetést keltheti, hogy egyáltalán nincsenek megbízható információk a térségről.
   
Alapos kutatást követően a szakemberek rátaláltak a szükséges adatokra, amelyeket különböző csoportok készítettek, ám nem hoztak nyilvánosságra. A jelentések elemzése aggasztó, de korántsem meglepő eredményeket tárt fel: 2008-ra a regisztrált HIV-fertőzések több mint egynegyedéért a férfiak közötti anális szex során terjedő vírusátvitel volt a felelős a régió számos országában.
   
"Az egész világon újra növekedésnek indult a homoszexuális férfiak közötti HIV-járvány és ez alól ez a régió sem kivétel" - hangsúlyozta Abu-Raddad. "A homoszexuális férfiak még mindig egy erősen rejtőzködő népességcsoportot jelentenek a régióban és továbbra is stigmatizálják őket, de néhány ország képes volt kreatív módokat találni a probléma kezelésére anélkül, hogy megsértették volna egyesek társadalmi, kulturális és politikai érzékenységét" - mondta Mumtaz.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.