Félárbocon a nemzeti lobogók

Vérző szívvel emlékezik Norvégia a mészárlás áldozataira

Egy héttel az után, hogy az oslói kormánynegyedben végrehajtott pokolgépes merényletben, majd az Utoya szigeti ifjúsági nyári táborban elkövetett mészárlásban 76 ember vesztette életét, Norvégiában pénteken félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat.

2011.07.29 14:24MTI

Az oslói katedrálist virághegyek veszik körül. A norvégok és a gyászukban osztozó külföldiek az elmúlt hét leforgása alatt mindennap újabb és újabb virágokat, csokrokat helyeztek el a főtemplom harangtornyának a lábánál.
   
Péntek déltájt megkezdődtek az első gyászszertartások. Elsőként az Oslo melletti Nesoddenben egy 18 éves kurd származású lányt, Bono Rashidot helyezik örök nyugalomra. Bono szüleivel Irakból menekült el 1996-ban, a család Norvégiában telepedett le.

A fiatal lány csatlakozott a Munkáspárt ifjúsági tagozatához, amelyben aktív tevékenységet fejtett ki, és írásaiban élesen ostorozta az elvakult idegengyűlöletet.
   
Jens Stoltenberg kormányfő az áldozatokra való oslói megemlékezésen mondott beszédében kijelentette, hogy Norvégiát egy hete a gonosz támadta meg.

"Demokráciánkat érte támadás, a golyók nem csak fiataljainkat, hanem az egész nemzetet érték" - mondta Stoltenberg a Munkáspárt kegyeleti nagygyűlésén, amelynek résztvevői vörös rózsákkal a kezükben egyperces néma főhajtással emlékeztek meg az áldozatokról.

Stoltenberg kijelentette: "együtt kell élnünk július 22-e emlékével, de erre képesek leszünk".
   
Eskil Pedersen, a párt ifjúsági tagozatának a vezetője beszédében azt hangsúlyozta, hogy nem adják fel Utoya szigetét, amelyen a továbbiakban is megrendezik a több évtizedes hagyományokra visszatekintő nyári tábort.
   
Oslo egyik bevándorlók által lakott negyedében egy mecsetben is megemlékezést tartanak Stoltenberg részvételével.
   
A 32 éves gyilkos Anders Behring Breivik egyebek között szélsőségesen iszlámellenes elveket vall, s mint a gyilkosságsorozat előtt az internetre feltett manifesztumában jelezte: az európai multikulturalizmus ellen indított hadjáratot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.