Formai szempontból megvan az összhang

EU: megsértette Schengen szellemét Olaszország és Franciaország

Az Európai Bizottság Cecilia Malmström belügyi felelős hétfői nyilatkozata szerint megállapította: formai szempontból összhangban vannak a belső határok szabad átjárhatóságát biztosító európai uniós szabályokkal, az úgynevezett schengeni joggal azok az intézkedések, amelyeket Olaszország és Franciaország tavasszal hozott az Észak-Afrika felől érkező menekülthullám kezelésének érdekében.

2011.07.25 14:32MTI

A biztos hozzátette: sajnálja viszont, hogy a schengeni övezet működtetésének szellemiségét ezek az intézkedések nem tartják teljesen tiszteletben.
   
Schengen ugyanis a szolidaritáson és a kölcsönös bizalmon alapul - emelte ki.
   
A két említett EU-tagország a menekülthullám miatt áprilisban szigorította a menekültek ellenőrzését.
   
Malmström megállapította, hogy nincs ellentétben a schengeni szabályokkal az, hogy Olaszország tartózkodási engedélyt adott az ilyennel nem rendelkelő menekülteknek. A francia hatóságok jogi értelemben szintén nem sértettek szabályt, mert az ideiglenes határellenőrzéseket a megengedett módon végezték.
   
A svéd biztos hangoztatta ugyanakkor, hogy a határok nélküli mozgás az EU egyik legsikeresebb és legnépszerűbb vívmánya, amelyet meg kell őrizni, az azt biztosító szabályok gördülékeny betartását pedig biztosítani kell,.
   
Cecilia Malmström úgy vélte, az olasz és francia példa azt igazolja, hogy még tovább kell fejleszteni a schengeni együttműködést, elsősorban gyakorlati téren, a szabályozás végrehajtásában, illetve a betartás ellenőrzésében.
   
Ez utóbbira az Európai Bizottság szeptemberben javaslatokat fog tenni - jelentette be az uniós illetékes.
   
A határellenőrzés nélküli, szabad utazást biztosító schengeni együttműködésben a 27-ből 22 EU-tagállam vesz részt (köztük Magyarország is), valamint három EU-n kívüli ország. A szabályok szerint a határellenőrzést csak kivételes esetben, ideiglenesen lehet visszaállítani.
   
Az Európai Bizottság az észak-afrikai menekülthullámkor foganatosított intézkedéseket követően a szabályozás pontosítására tett javaslatot.
   
Időközben vita kezdődött a bizottság és Dánia között is, miután Koppenhága rendszeres áruellenőrzéseket kíván folytatni egyes határain.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.