A zsidókat és az iszlamistákat sem kedvelik

A törökök nagy része elutasítja a keresztényeket és a melegeket

Egy friss közvélemény-kutatásból, amely rávilágít az egykor mindenható hadsereg hanyatló tekintélyére is, kiderül: a más vallásúak, a homoszexuálisok és az iszlamisták elutasításra találnak a török társadalom jelentős részénél.

2011.07.22 15:31MTI

Az isztambuli Bahcesehir Egyetem által készített felmérés a hétköznapi élet, a vallás és a politika kérdéseire keresett választ 1600 választópolgár körében. A válaszokból kiderül, hogy 48 százalékuk nem akar keresztény szomszédot; 54-54 százalék elutasítja, hogy zsidó vagy iszlamista legyen a szomszédja. Ateista szomszédról pedig a megkérdezettek 64 százaléka nem akar hallani.
   
A török lakosság 61 százaléka bűnnek tartja, ha egy nő fürdőruhában mutatkozik a strandon. Hetvenhét százalék pedig úgy véli, hogy a tudomány és a vallás közötti ellentmondások esetében végül a vallás álláspontjának van igaza.
   
Csaknem minden negyedik megkérdezett megértéssel viszonyul a többnejűséghez, amelyet az iszlám vallás ugyan megenged, ám a török törvények tiltanak. Kétharmad úgy véli, hogy a feleségnek azt kell tennie, amit a férje mond. Csaknem egyharmad szerint a nők egy része időnként megérdemel egy kis verést. Nyolcvannégy százalék nem akar homoszexuális szomszédot, 68 százalék pedig még élettársi viszonyban élő párok szomszédságát is elutasítja.
   
A politikai jellegű kérdésekre adott válaszok a hadsereg tekintélyének további megcsappanásáról tanúskodnak. Tíz évvel ezelőtt még a megkérdezettek 84 százaléka bízott a fegyveres erőkben - mára ez az arány 75 százalékra apadt. Sajtóhírek szerint ennek elsődleges oka tisztek részvétele az - iszlamista gyökerű - Erdogan-kormány megdöntésére szőtt állítólagos puccstervekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.