Nemzetközi összekötőcsoport Isztambulban

Líbia: Törökország rendez?

Egy neve elhallgatását kérő török külügyminisztériumi tisztségviselő közölte: Törökország rendezési tervet terjeszt majd elő a líbiai válság megoldása érdekében a NATO műveleteit támogató nemzetközi összekötőcsoport pénteki isztambuli ülésén, hogy fokozzák a Moammer Kadhafi líbiai vezetőre nehezedő nyomást.

2011.07.14 14:58MTI

Az összekötőcsoport mintegy negyven tagországának képviselői - köztük Hillary Clinton amerikai külügyminiszter - pénteken immár negyedszer ülnek össze, hogy erősítsék a líbiai ellenzéket, lépéseket dolgozzanak ki az észak-afrikai arab országban végrehajtandó politikai átmenet esetére, s támogatásukról biztosítsák a Kadhafi uralma utáni időszakot.
   
A török külügyi tisztségviselő szerint a pénteki ülés résztvevői megvitatják majd a török rendezési tervet - más néven útitervet -, amely felvázolja azokat a politikai lépéseket, amelyek lehetővé tennék a rendezést, bár az országát több mint negyven éve vezető Kadhafi nem hajlandó lemondani a hatalomról. A tisztségviselő részleteket nem hozott nyilvánosságra a tervről.
   
A NATO (idén tavasz óta) légicsapásokat mér Kadhafi csapataira és egyéb líbiai katonai célpontokra, hogy érvényt szerezzen a polgári lakosság védelméről szóló ENSZ-határozatnak - miközben a szárazföldön a líbiai ellenzék harcol a kormányerőkkel. A polgárháború egy ideje holtpontra jutott, az elmúlt hetekben egyik fél sem tudott számottevő előrelépést elérni.
   
Amerikai tisztségviselők azonban úgy vélik, hogy fokozódik a Kadhafira nehezedő nyomás, amelyet három fontos tényező mutat: romlik a líbiai üzemanyag-ellátás, a kormányzat készpénzszűkével küszködik és jelentések szerint rossz a kormánycsapatok harci szelleme.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.