Nincs több elbocsátás

Nyíltan homoszexuális katonák az amerikai hadseregben? Mától semmi akadálya!

Az amerikai védelmi minisztérium sajtóértesülések szerint pénteken bejelenti, hogy nincs akadálya, hogy hatályon kívül helyezzék azt a törvényt, amelynek alapján elbocsátották a hadseregtől, aki nyíltan vállalta, hogy homoszexuális.

2011.07.22 09:04MTI

Az 1993-ban, Bill Clinton elnöksége idején elfogadott törvény a "ne kérdezd, ne mondd" elv alapján kimondta, hogy a seregnél hivatalosan nem kérdezhetnek rá a katonák nemi identitására, ők pedig nem kötelesek azt felfedni.

A bevallottan homoszexuális egyéneket viszont nem vették állományba, a már a fegyveres erők kötelékében lévőket pedig leszerelték.

Az eltelt 18 évben több mint 13 ezer embert bocsátottak el emiatt a seregtől. A kongresszus tavaly decemberben megszavazta a jogszabály eltörlését, és ezt Barack Obama elnök is ellátta kézjegyével, teljesítve az elnökválasztási kampányban tett ígéretét. Az új szabály azonban csak azután léphet életbe, hogy a hadsereg megállapította, hogy az újítás nem befolyásolja károsan a katonák harcképességét.

Az új védelmi miniszter, Leon Panetta és Mike Mullen, az amerikai haderő egyesített vezérkarának főnöke várhatóan helyi idő szerint péntek délután teszi meg ezt a bejelentést. Ezután még 60 napot kell várni, amíg a törvény végrehajtható lesz.

Melegjogi szervezetek régi célja volt az 1993-as törvényben leírt gyakorlat megváltoztatása. A decemberi kongresszusi szavazás előtt jelent meg egy nagyszabású felmérés eredménye, amely szerint a hadseregben a katonák 70 százaléka támogatja a melegekre vonatkozó korlátozás megszüntetését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.