Hatvanhét éve robbant a bomba

A Hitler elleni merényletre emlékezett Németország

A náci rezsimmel való szembenállás egyik legkiemelkedőbb évfordulójára emlékezett szerdán Németország.

2011.07.20 16:45MTI

A Hitler elleni, Stauffenberg-féle merénylet 67. évfordulóján Christian Wulff államfő, Norbert Lammert parlamenti elnök és a kormány több minisztere jelenlétében Berlinben megemlékeztek a sikertelen akciót követően kivégzett katonákról.
   
Stauffenberg 1944. július 20-án Hitler rastenburgi főhadiszállásán helyezte el a robbanószerkezetet, de a náci vezér csodával határos módon túlélte a merényletet.
    
Wulff államfő, valamint a kormány és a parlament képviselői, továbbá a német hadsereg, a Bundeswehr vezetői koszorút helyeztek el a védelmi minisztériumhoz tartozó Bendlerblock díszudvarán. A Bendlerblock annak idején a Wehrmacht szárazföldi haderejének központja volt; ott lőtték agyon a merénylet fő szervezőjét, illetve irányítóját, Claus Schenk von Stauffenberg ezredest és több összeesküvő katonatársát.
   
A merénylet következtében Hitlert csak karcolások érték, de a környezetéből négyen meghaltak. Az összeesküvést szinte azonnal leleplezték, a résztvevőket elfogták, az ezredest három összeesküvő társával együtt a Wehrmacht-főparancsnokság udvarán még aznap este kivégezték. 1945 tavaszáig még további 170 személyt végeztek ki a merénylettel kapcsolatban.
   
A Hitler-ellenes katonatiszti összeesküvés annak idején Claus Schenk von Stauffenberg ezredes sikertelen pokolgépes merényletével érte el tetőpontját.
   
1953-ban a Bendlerblock udvarán emlékművet állítottak fel Stauffenberg ezredes és a többi ellenálló emlékére. 1999 óta a Bundeswehr ezen a napon minden évben ünnepélyes eskütételt rendez. A Hitlerrel szembeszálló ellenállókra emlékezve az újoncok esküt tesznek Németország szabadságának védelmére. Az eskütétel résztvevői - a kötelező katonai szolgálat megszüntetése után - ezúttal első ízben önkéntesek.
   
A rendezvényre ezúttal is a Reichstag épülete előtt kerül sor. Különböző baloldali csoportok a militarizálódás megakadályozásának jelszavával ezúttal is tiltakozást jelentettek be. A rendőrség körülzárta a parlament épületét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.