John Allen lett a vezető

Afganisztán: új parancsnokot kapott a nemzetközi haderő

A NATO vezette nemzetközi haderő parancsnoka, David Petraeus tábornok hétfőn Kabulban hivatalosan átadta a parancsnokságot az új főparancsnoknak, John Allen amerikai tábornoknak.

2011.07.18 10:15MTI

David Petraeus hazatér az Egyesült Államokba; az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója lesz.
   
Az ünnepélyes átadás-átvételt a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kabuli főhadiszállásán tartották szigorú biztonsági intézkedések mellett.
   
John Allen, az új parancsnok, eddig a közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság vezetője volt.
   
Afganisztánban megkezdődött a nagyjából 130 ezer fős külföldi haderő létszámának csökkentése - jövő nyárig 30 ezer amerikai katonát vonnak ki az ázsiai országból -, és ezzel párhuzamosan a biztonsági feladatok átadása az afgán katonaságnak és rendőrségnek.

A folyamat nagyjából 2014 végéig zajlana le a tervek szerint, ugyanakkor sok szakértő kétli, hogy az afgán biztonsági erők képesek önállóan fenntartani a rendet a kormányellenes lázadás sújtotta koldusszegény országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.