A kormányzat 800 milliót visszatart

Obama "ráül" a Pakisztánnak szánt segélyre

A The New York Times (NYT) című napilap szerint az Obama-kormányzat visszatart 800 millió dollárt a Pakisztánnak szánt katonai segélyből, mert elégedetlen Iszlámábád szélsőségesek elleni harcával és azzal, hogy távozásra kényszerítette az amerikai kiképzőtiszteket.

2011.07.10 14:09MTI

Az újság három magas beosztású amerikai kormányzati illetékest idéz, akik szerint az Egyesült Államok felfüggeszti vagy leállítja 800 millió dollárnyi segély folyósítását. Ez az összeg több mint harmada a Pakisztánnak szánt, a biztonság erősítésére elkülönített kétmilliárd dolláros éves katonai segélynek.
   
A szóban forgó összegből 300 millió amerikai dollárt fordít az Egyesült Államok arra, hogy megtérítse Pakisztánnak azokat a költségeket, amelyek az afganisztáni határ térségébe vezényelt, több mint 100 ezer pakisztáni katona állomásoztatásával járnak. A NYT információi szerint az összeg fennmaradó részét kiképzésre és katonai felszerelések beszerzésére fordítják.
   
Amerikai illetékesek közölték a lappal, hogy a segély és a katonai felszerelések továbbítása akkor folytatódhat, ha javul az amerikai-pakisztáni viszony, illetve Iszlámábád többet tesz a szélsőségesek elleni harc érdekében.
   
A pakisztáni hatóságok nemrégiben véget vetettek a helyi katonák kiképzését szolgáló amerikai programnak, s emiatt az elmúlt hetekben több mint száz amerikai kiképzőtisztnek kellett visszatérnie hazájába. Iszlámábád azzal fenyegetőzött, hogy felszámolja az amerikai CIA-bázist is, amely a szélsőségesek elleni dróntámadások érdekében működtetnek az amerikaiak a dél-ázsiai országban.
   
Az Egyesült Államok nyomást gyakorol Pakisztánra, hogy fokozza terrorizmusellenes harcát. Ez feszültséget gerjesztett a washingtoni és az iszlámábádi kormány kapcsolatában. Rontottak kettejük viszonyán a polgári személyek életét kioltó amerikai dróntámadások, továbbá az is, hogy amerikai kommandósok május elején egy Iszlámábád melletti városban végeztek Oszama bin Ladennel, s nem értesítették a készülő akcióról a pakisztáni hatóságokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.