Újságírókat is őrizetbe vettek

Feloszlattak egy Kína-ellenes tüntetést Hanoiban

A vietnámi biztonsági erők feloszlattak egy Kína-ellenes tüntetést vasárnap a szomszédos ország hanoi nagykövetsége előtt.

2011.07.10 12:23MTI

A mintegy 20 résztvevőt, köztük újságírókat, akik külföldi médiumok számára akartak tudósítani, őrizetbe vették - jelentette az amerikai hírügynökség a helyszínről.
   
A tüntetőket már akkor egy betuszkolták egy buszba, amikor még csak gyülekeztek. Ez már sorban a hatodik vasárnap, amelyen Kína-ellenes tüntetést rendeznek a vietnámi fővárosban a két ország területi vitája miatt.

Az AP televíziójának munkatársa éppen felvételt készített, amikor japán médiumok számára dolgozó más vietnámi újságírókkal együtt bekényszerítették a buszba. Az APTV munkatársát három óra múltán szabadon engedték.
   
A tüntetők azt követelik, hogy Kína vonuljon ki a dél-kínai-tengeri Spratly-(más néven Paracel)-szigetekről és a környező vizekről. A két ország viszonyában évek óta nagy feszültséget okoz a szigetek hovatartozása, de más ország is igényt tart rájuk.
   
A szigorúan központosított államszocialista országban általában nem engedélyezik a tüntetéseket, a Kína-ellenes demonstrációk sorában azonban volt olyan megmozdulás, amellyel szemben a hatóságok "engedékenyek" voltak. Pekinggel kapcsolatban szemmel láthatóan rapszodikus a hanoi vezetés magatartása.
   
A két ország 1979 elején rövid, de heves határ menti háborút vívott egymással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.