Elítéltek két volt iráni diplomatát Bahreinben

Iránnak kémkedtek: tíz évet kaptak

A helyi sajtó szerint Irán javára való kémkedésért tíz év börtönt szabtak ki Bahreinben egy helyi férfira, és elítéltek két volt iráni diplomatát is ugyanezért a távollétükben.

2011.07.06 14:45MTI

Az ügy bahreini vádlottja állítólag beismerte, hogy 2002 óta pénzért cserébe információkkal látott el Kuvaitban akkreditált két iráni diplomatát bahreini katonai és ipari létesítményekről.
   
Az értesüléseket a bahreini sajtó szerint az iráni Forradalmi Gárdának továbbították.
   
Az érintett két iráni állítólag Kuvaitban információkat gyűjtött az ottani hadseregről, a Kuvaitban állomásozó amerikai haderőről és az emírség kőolajipari létesítményeiről. Idén márciusban ezért a kuvaiti bíróság halálra ítélte őket és egy kuvaiti állampolgárt, akit tavaly tartóztattak le. Irán tagadta, hogy köze lenne a hírszerzősejthez.
   
Bahreinben február közepén kormányzati reformokat követelő utcai tüntetések kezdődtek. A kicsiny monarchiát irányító szunnita elit megvádolta a szomszédos Iránt, hogy az ellenzéki síiták támogatásával szítja a tiltakozásokat. Márciusban szaúdi csapatok vonultak be Bahreinbe, és elfojtották a tiltakozó akciókat.
   
A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerdán megvádolta a bahreini kormányt, hogy március óta a tüntetések miatt megtorlásul erőszakkal elnyomja saját állampolgárait. A New York-i székhelyű emberi jogi szervezet fölszólította a bahreini hatóságokat a jogsértések beszüntetésére.
   
"Bahrein könyörtelenül megbünteti a nagyobb szabadságért tüntetőket, miközben az Egyesült Államok félrenéz" - írta a HRW.
   
A szervezet - amelynek működését állítása szerint április óta ellehetetlenítik az arab országban - a bahreini uralkodócsalád trükkjének nevezte a szombaton elindított úgynevezett nemzeti párbeszédet.
   
"Az ellenzéki vezetőket, akiknek a részvétele elengedhetetlen ahhoz, hogy bármilyen párbeszéd sikerrel járjon, bebörtönözték, vagy jelenleg is büntetőeljárás alatt állnak, a törvényesen működő ellenzéki pártokat pedig partvonalra szorítottak" - írta a jogvédő szervezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.