A hatóságok megtiltották

Közbeszólt a politika: nem indulhatnak el a segélyflottillák a görög kikötőkből

A görög hatóságok pénteken megtiltották a Gázai övezetbe készülő segélyhajóknak, hogy elhagyják a görögországi kikötőket.

2011.07.01 18:49MTI

Nem sokkal ezt követően a görög parti őrség feltartóztatta az egyik hajót, amely délután engedély nélkül kifutott Pireusz kikötőjéből  - közölte egy aktivista pénteken.

Az "Audacity of Hope" nevű hajó, fedélzetén amerikai aktivistákkal ugyancsak  Izrael által fenntartott gázai blokád megtörésére készülő segélyszállító flottilla tagja lett volna.
   
A hajó három kilométerre volt a kikötőtől, amikor a parti őrség felszólította, hogy térjen vissza. A görög Polgári Védelmi Minisztérium arra kötelezte a hatóságokat, hogy minden szükséges intézkedést tegyenek meg a tilalom betartatására.

Az intézkedést  azzal indokolták, hogy Izrael megtiltotta minden hajónak a gázai  partok megközelítését.
   
A nemzetközi konvoj szóvivője  pénteken, még a tilalom elrendelése előtt jelentette be, hogy a flottilla a jövő héten indul útjára, a szervezők a többszöri késedelemért izraeli szabotázsakciókat tették felelőssé.  
    
Az izraeli hatóságok csak azt hajlandók  engedélyezni, hogy a hajók rakományukat az izraeli Asdod vagy az egyiptomi el-Aris kikötőjében tegyék partra, és ha bebizonyosodik, hogy nem szállítanak fegyvert vagy lőszert az iszlamista Hamász uralta területre, a szállítmány hiánytalanul eljuthat a Gázai övezetbe.
   
Tavaly izraeli katonák kilenc török aktivistát megöltek, miután azok rátámadtak egy hasonló flottilla vezérhajóját elfoglaló izraeli kommandósokra. Az esetnek óriási nemzetközi visszhangja volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.