Jövő héten indul

Áttör az izraeli blokádon a gázai segélyflottilla?

A nemzetközi konvoj szóvivője közölte: jövő héten indul útjára az Izrael által fenntartott gázai blokád megtörésére készülő hajóflottilla.

2011.07.01 16:26MTI

A bejelentés azt követően történt, hogy a szervezők a többszöri késedelemért izraeli szabotázsakciókat tettek felelőssé.  A tervek szerint tucatnyi segélyhajó indul útnak, a fedélzetén csaknem ötszáz, különböző állampolgárságú önkéntessel a mediterrán térség, mindenekelőtt Görögország kikötőiből.
   
"Izrael mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a hajók kifutását a kikötőből" - hangoztatta Greta Berlin szóvivő. Közölte:    július 5-én szeretnének indulni, hogy legkésőbb 6-án vagy 7-én minden hajó a flottilla gyülekezési helyére érjen.

A flottillának már a múlt héten el kellett volna elindulnia, de a palesztinbarát-akciót állítólagos szabotázsakciók hátráltatják. 
   
Izrael - amelynek eltökélt szándéka a segélyflottilla megállítása - többször leszögezte: a gázai blokádra azért van szükség, hogy megakadályozzák a fegyverek eljutását a palesztin földsávot uraló Hamász szélsőséges palesztin szervezethez.

A palesztinok és támogatóik szerint azonban a tengeri blokád illegális, s kollektív büntetésként sújtja az 1,5 milliós gázai lakosságot.
   
Csütörtökön egy újabb hajó megrongálásával vádolták meg Izraelt a Gázába segélyt szállítani szándékozó aktivisták.
   
Tavaly májusban izraeli kommandósok elfoglalták a palesztin földsávot elérni próbáló előző nemzetközi flottilla török vezérhajóját, az incidensben kilenc török állampolgár életét vesztette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.