Nem szerveződhet újra az al-Kaida

Obama: amerikai nemzeti érdek, hogy Afganisztán ne omoljon össze

A Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök kijelentette: Amerika nemzeti érdeke, hogy Afganisztán nem omoljon össze, ami lehetővé tenné, hogy az al-Kaida újraszerveződjön.

2011.06.29 19:57MTI

Az elnök úgy vélekedett, hogy Kabul az Inter-Continental szálloda ellen elkövetett terrortámadás ellenére is "sokkal biztonságosabb", mint korábban. Sikernek nevezte, hogy az al-Kaidának súlyos károkat tudtak okozni, s hangsúlyozta, hogy a terrorszervezetre további nyomást fognak gyakorolni.
   
Obama kijelentette: elvárja, hogy Moammer Kadhafi lemondjon és ne legyen a líbiai hadsereg parancsnoka, mert az észak-afrikai ország lakossága mindaddig veszélyben van, amíg ő hatalmon marad. Az elnök szerint csakis a tripoli vezető lemondása garantálhatja, hogy a líbiai nép megvédése érdekében indított katonai akció teljesítette küldetését.
   
"Le kell mondania, mennie kell" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "szorul a hurok" a beszorított Kadhafi körül.
   
Az elnök a líbiai amerikai szerepvállalással kapcsolatban megismételte korábbi álláspontját, amely szerint ott csak egy korlátozott, az ENSZ által jóváhagyott fellépés történik.

Mint mondta, mindenben a vonatkozó törvényeknek megfelelően járt el. Az amerikai kongresszusban ezzel szemben többen azt vallják, hogy Obama megsértette a háborúra való felhatalmazásról szóló 1973-as törvényt, amelynek értelmében a beavatkozás kezdetétől számított 60 napon belül kérnie kellett volna a törvényhozás jóváhagyását.
   
A képviselőház a múlt héten elutasította, hogy felhatalmazást adjon a NATO vezette líbiai katonai fellépésben való amerikai részvételhez is, ugyanakkor elvetette azt az indítványt, hogy vonja meg a hadművelet finanszírozását.
   
A szenátus külügyi bizottsága kedden megszavazta ugyan a műveletek támogatását, ám a ház teljes összetételében még nem foglalt állást a kérdésben.
   
Obama hangsúlyozta, hogy a támadás megindítása előtt konzultált a kongresszussal, s azt folyamatosan tájékoztatta a hadműveletek menetéről, ezért nem követetett el törvénysértést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.