Zsidó temetőt dúltak fel ismeretlenek

Nagy erőkkel keresi a rendőrség a marcali sírrongálókat

Hetvenöt sírt rongáltak meg a marcali zsidótemetőben, a tetteseket nagy erőkkel keresi a rendőrség, megkezdődött a tanúkutatás.

2011.01.28 17:48ma.hu; MTI

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a rendőrök, miután pénteken értesültek a történtekről, helyszíni szemlét tartottak, majd megkezdődött tanúkutatás, illetve az adatgyűjtés. A rendőrök nyomkövető kutyákat is bevetve keresik az elkövetőket, akik ledöntötték a síremlékeket.

Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben elképesztőnek és szégyenletesnek, megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte a történteket. "Függetlenül attól, hogy politikai indíték, vagy felelőtlen fiatalok vandalizmusa húzódik a háttérben, a cselekmény megbocsájthatatlan" - fogalmazott a közgyűlés elnöke.

Mint írta: megbocsájthatatlan, mert nem csak rongálást követtek el a tettesek, hanem kegyeletsértést és az emberi méltóság elleni cselekményt is egyben. "Az emberi méltóság védelme mindenek felett áll" - szögezte le Gelencsér Attila, aki annak a véleményének adott hangot, hogy "aki képes bemocskolni az elhunytak emlékét, az nem tiszteli az élő embert sem, nem tisztel semmilyen értéket". Közlése szerint a Somogy Megyei Önkormányzat segítséget fog nyújtani a sírok mielőbbi helyreállításához.

Az esetről először a megyei napilap internetes portálja adott hírt. A sonline.hu információja szerint a város Honvéd utcai izraelita temetőjében pénteken vették észre, hogy a síremlékek többségét megrongáltak, ledöntötték a márványból készült síremlékeket.

Ledöntött síremlékek a marcali zsidótemetőben (fotó:MTI)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.