80 ezer liter mosószert foglaltak le

Hamis mosószer üzemeket lepleztek le a vámosok

Csaknem 80 ezer liter folyékony mosószert találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, azaz akkor még Vám- és Pénzügyőrség nyomozói a múlt év utolsó napjaiban Budapesten és több vidéki településen.

2011.01.15 10:45ma.hu

Mint kiderült, sem az alapanyagok, sem a kész mosószer nem attól a cégtől származnak, mint amelyiknek a márkajelzését a flakonokra ragasztották ezekben az üzemekben.

Óvatosnak kell lenni az olyan mosószerekkel, amelyeknek csomagolása megszólalásig megegyezik a legnépszerűbb márkájú tisztítószerekével, de nem megbízható helyen, mondjuk piacon, vagy úgymond kéz alatt kaphatóak. Ráadásul feltűnően olcsóbban, mint a szabályosan működő üzletekben.

Vélhetően a szabálytalanul forgalmazott mosószerek gyártása és beszerzése is szabálytalanul történik, tehát a végtermék nem produkálja az eredetitől megszokott minőségét.

Még karácsony előtt találtak rá az akkor még Vám- és Pénzügyőrség néven működő hatóság (ma Nemzeti Adó- és Vámhivatal) nyomozói arra az összesen 78 ezer 695 liter hamisítványra, amely több ismert márkájú termék utánzataként került volna piacra.

Az illegális üzemekben dolgozók, illetve tartózkodók semmilyen igazolást, vagy magyarázatot nem tudtak adni a később lefoglalt alapanyagok, valamint késztermékek származásáról. Az ellenőrzés azonban kiderítette, hogy nem a hamisítványokon feltűntetett gyártóktól származnak ezek a termékek és azok összetétele nem azonos az eredeti márkás mosószerekével.

Az eljárás során a nyomozók négy - az illegálisan működő üzemek szervezésével, vezetésével gyanúsítható - személyt vettek őrizetbe, akik előzetes letartóztatását a Buda környéki Bíróság elrendelte.

A fentiek alapján jelentős értékre elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértése, valamint áru hamis megjelölése bűntett gyanúja miatt folyik a nyomozás, amely bűncselekmények elkövetése miatt akár 3 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.