A becsült kár 1 millió forint

Herendit hamisítottak a büfé tetőterében

Mintegy 1 millió forint értékű hamisított Herendit és a porcelán gyártásához használt nyersanyagokat, égető kemencét foglaltak le attól a taliándörögdi férfitól, akit budapesti illetőségű társával együtt a napokban vettek őrizetbe a tapolcai rendőrök.

2010.12.13 16:44ma.hu

A két középkorú férfi előzetes letartóztatásáról a hétvégén döntött a bíróság.

December 9-én közúti ellenőrzés során állítottak meg a tapolcai rendőrök Lesencetomaj külterületén két személyautót.

A kocsik hátsó ülésein nagy mennyiségű herendi márkajelzéssel ellátott porcelántárgyakat találtak.

Az autókban utazó hat embert az egyenruhások igazoltatták, majd előállították a Tapolcai Rendőrkapitányságra, ahol megtörtént elszámoltatásuk.

Az egyikük - K. J. talándörgdi lakos - ellen már korábban is folyt eljárás hasonló bűncselekmény gyanúja miatt. A férfi által üzemeltetett balatonedericsi strandi büfében házkutatást végeztek a rendőrök. Ennek során a büfé tetőterében megtalálták és lefoglalták a gyanú szerint a hamisításhoz használt égetőkemencét, festékeket, fehér porcelán tárgyakat, illetve herendi márkajelzéseket.

Vélhetően az olcsó fehér cseh porcelánt kézzel megfestették, herendi márkajelzéssel látták el, majd a kemencében felhevítették – ezzel ráégetve a mintát és a védjegyet a teáskészlet garnitúrákra, vázákra, tálakra, bombonierekre.

Az előzetes becslések szerint a hamisítással mintegy 1 millió forintos kárt okoztak, de a pontos érték megállapítása a kirendelt szakértőre vár.

A nyomozás feladata továbbá kideríteni azt is mióta folyt a hamisítás és ez idő alatt hány porcelán tárgy készülhetett az illegális műhelyben. E. Z. budapesti és K. J. taliándörögdi lakos ellen áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmények miatt indult eljárás a Tapolcai Rendőrkapitányságon.

A nyomozás a gyanúsítottak előzetes letartóztatása mellett folyik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.