32 sérült van

Magyar turistabusz szenvedett balesetet Karintiában

Harminckét sérültje van egy magyar turistabusz szombati ausztriai balesetének az osztrák vöröskereszt tájékoztatása szerint. A sérültek állapotáról ellentmondó tájékoztatások érkeztek.

2010.02.20 13:46MTI

Az emeletes busz, amelyen nem volt hólánc, és amelynek karosszériáján a Contibus.hu felirat olvasható, a karintiai Schönfeldből haladt az innerkremsi sítelepre, amikor egy kanyarban megcsúszott és az árokba borult. A buszon a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium 61 tanulója, négy tanárja és 17 öregdiákja utazott. A diákok pénteken indultak Ausztriába és szombaton kezdtek volna síelni.

A tartományi rendőrség az MTI-hez eljuttatott közleményében annyit közölt, hogy a szóban forgó útszakaszon egy emeletes magyar busz a csúszós útviszonyok miatt egy éles jobbkanyarban áttért az út bal oldalára és az árokba csúszott. A busz vezetője - egy 39 éves magyar férfi - nem fogyasztott alkoholt.

Brigitte Lindermuth rendőrségi szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a buszon nem volt hólánc, pedig az az adott útviszonyok mellett kötelező lett volna. A sofőr ellen a rendőrség várhatóan feljelentést tesz gondatlanság miatt. Az osztrák vöröskereszt legfrissebb, kora délutáni információi szerint három súlyos és 29 könnyű sérültje van a balesetnek. A három súlyos sérültet a tamswegi, a spittali és a villachi kórházba szállították - mondta Peter Klampl szóvivő az osztrák sajtónak. A könnyű sérültek többsége zúzódásokat, vágott sebeket és horzsolásokat szerzett a balesetben.

"Szerencse a szerencsétlenségben" - vélekedett a szóvivő - , hogy a baleset viszonylag kedvező kimenetelű volt. Azoknak, akik épségben maradtak, egy kríziscsoport nyújt segítséget a helyszínen. A bécsi magyar főkonzulátus tájékoztatása szerint ugyanakkor már csak négy diákot tartottak bent a kórházban és nem súlyos az állapotuk, várhatóan néhány nap múlva hazamehetnek.

A mentőszolgálatok 15 mentőkocsit, öt orvost és 36 ápolót küldtek a helyszínre, emellett 60 tűzoltót vetettek be. Legelőször egy véletlenül a közelben tartózkodó német orvos sietett a bajba jutottak segítségére. A könnyű sérülteket és a többi utast elsőként egy közeli hotelben helyezték el. A gimnázium igazgatóhelyettese az iskola honlapján annyit közölt: február 20-án az iskolai sítáborosok busza árokba borult.

Békefi Gábor szerint a táborozók nagy része az ijedtséget leszámítva jól van. Egy komolyabb és pár könnyebb sérültről tudunk - írta. Az egyik nevelőtanár tájékoztatása szerint minden szülő tud a balesetről, a tanároktól vagy a diákoktól értesültek róla - mondta a főkonzul. Egy hozzátartozót a konzulátus értesített. Az érintettek eddig nem fordultak segítségért a képviselethez. A magyar főkonzul elindult a helyszínre. Az utat egy utazási iroda szervezte, ennek vezetője a főkonzul ismeretei szerint úton van Ausztriába. Az MTI értesülése szerint elindult egy másik busz a diákokért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.