Csökkentenék a balesetek számát

Kiemelten ellenőrzik a turistabuszokat

Mától kiemelten ellenőrzi a különjárati autóbuszokat a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az utazás biztonságának fokozása érdekében - értesült a HavariaPress.

2009.06.05 17:01HavariaPress

A hatóság a nyári időszakban megnövekvő turistaforgalomra tekintettel döntött az intézkedés mellett. Az ellenőrzés során vizsgálják a turistacsoportokat, diákcsoportokat szállító, nem menetrendszerinti autóbuszok műszaki állapotát, valamint a gépjárművezetők vezetési és pihenőidejének betartását is.

A hatóság a kiemelt ellenőrzéssel nem a bírságolást tűzte ki célul, sokkal inkább azt, hogy ezáltal fokozódjék a közlekedés biztonsága, és csökkenthető legyen a balesetek bekövetkeztének esélye. Az ellenőrzésekre elsősorban a határátkelőhelyek előtt, illetőleg a frekventált belföldi üdülőhelyek körzetében lehet számítani. Az ellenőrzések során - amennyiben az autóbusz műszaki állapota miatt alkalmatlannak minősül a közúti forgalomban való részvételre, vagy a sofőr nem tartotta meg az előírt pihenőidőt - a hatóság megtilthatja a továbbhaladást.

Ez esetben a turistacsoportok sem tudnak továbbutazni, meg kell várniuk, míg a buszt üzemeltető társaság másik buszt küld értük, vagy letelik a sofőr pihenőideje. Az ezzel járó kellemetlenségek elkerülése érdekében a Nemzeti Közlekedési Hatóság külön is felhívja az üzemeltetők figyelmét a jogszabályok pontos betartására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.