Elsuskusolták az általános forgalmi adót

Félmilliárdnyi áfát csaltak el a használtautósok

Több mint félmilliárd forintnyi áfacsalás gyanújával indult eljárás négy, azonos tulajdonosi körhöz tartozó használtautós céggel szemben Székesfehérvárott

2009.04.14 15:30HavariaPress

Az ügyben hat embert gyanúsítottak meg a pénzügyőrök, az adócsalás feltételezett irányítóját előzetes letartóztatásba helyezték. A Vám- és Pénzügyőrség a múlt héten indított nyomozást négy használtautó-kereskedelemmel foglalkozó cég ellen, amelyek az elmúlt három évben több mint ezer autót hoztak be az Európai Unió területéről.

Ezek forgalomba helyezésekor azonban csak a regisztrációs adót fizették meg, az általános forgalmi adó tekintetében viszont sem bevallási, sem befizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget. Ezáltal az államháztartást 2006-ban 92 millió, 2007-ben 310 millió, 2008-ban 115 millió, idén pedig 40 millió forinttal rövidítették meg, így az általuk okozott kár meghaladja az 550 millió forintot. A pénzügyőrség regionális nyomozó hivatala az ügyben összesen 12 helyszínen tartott összehangolt házkutatást, melyek alkalmával különböző okirati bizonyítékokat foglaltak le.

A cégek vezetői közül hat főt hallgattak ki gyanúsítottként, mindegyiküket különösen nagy értékre elkövetett adócsalással gyanúsították meg. Az eddigi adatok szerint a hat fő közül öten tettesként, a hatodik pedig, aki a cégek tevékenységét a háttérből irányította, bűnsegédként vett részt a csalássorozatban.

Ez utóbbi gyanúsítottat a nyomozók őrizetbe is vették, majd a Székesfehérvári Városi Bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.