Hivatalosan mintegy 20 millióval gazdálkodtak

Zuschlag a köréje szerveződött "holdudvarról" beszélt

Lényegében nem volt könyvelése a Fiatal Baloldalnak (FIB) - állította Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon csütörtökön.

2009.02.19 12:55MTI

A vádlott táblázatokat és kimutatásokat adott át a bíróságnak a FIB folyószámlamozgásairól, többoldalas összegzést a szervezet 2002-2005-ös programjairól.

Az egykori szocialista politikus elmondta, ezek segítségével kívánja bemutatni, milyen kiadásai voltak, illetve milyen hivatalos forrásokkal rendelkezett a szervezett ebben az időszakban. "Gyakorlatilag nem volt könyvelése" a szervezetnek, mivel annyira alacsony volt a hivatalosan elszámolható forrása a FIB-nek, hogy nem volt értelme ezzel foglalkozni. 2002 eleje és 2004 vége között hivatalosan mindössze 20 millió forinttal gazdálkodott a szervezet - közölte a vádlott.

A folyószámláról csupán a legszükségesebb átutalásokat, például a nemzetközi tagdíjakat fizették be - tudatta. Zuschlag János elmondta, arról, hogy pénzügyi szabálytalanságok történtek csupán nagyon szűk kör - rajta kívül csupán Lados István és még néhány ember - tudott. A FIB elnöksége és választmánya az év elején elfogadott egy költségvetést, az év végén pedig egy beszámolót, de ezek nem a valós folyamatokat tükrözték.

Arról azonban, hogy a hivatalos források és a tényleges kiadások között komoly aránytalanságok voltak, sokan tudtak, s azzal is tisztában voltak, hogy a programok finanszírozásában a civil szervezetek fontos szerepet töltöttek be - hangsúlyozta.

Az elnökségen belül bizalmatlanságot szült, hogy nem volt átlátható, pontosan milyen összegek folytak be a szervezethez - közölte a vádlott. 2003-ban a szervezet vezetésén belül vita volt arról, hogy az egyesületektől befolyó összegeket mire fordítsák, milyen programokat valósítsanak meg, s ki miként profitál politikailag ezekből - mondta Zuschlag János azzal kapcsolatban, hogy az eljárás során tanúként meghallgatottak között volt, aki arról beszélt, hogy "nem tudott elszámolni a pénzekkel".

Az egykori szocialista politikus vallomásának első két napjához hasonlóan a tárgyalást ismét komoly sajtóérdeklődés övezi, a pert számos tévéstáb és több tucat újságíró kíséri figyelemmel. Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják, s 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.

Az egyesületek és a politikai ifjúsági szervezetek kapcsolatáról

A politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeinek jelentős része fesztivál, tábor vagy más szabadidős esemény volt, inkább a szimpatizánsoknak szóltak. A programok csupán kis szegmensét jelentették a direkt politikai események.

A politizálás fő helyszínét az anyapárt, illetve az önkormányzatok jelentették - fogalmazott Zuschlag János meghallgatásának harmadik napján.

Mivel senkinek nem volt lehetősége arra, hogy ilyen rendezvényekre legális forrásokhoz jusson, a civil szervezetek létrehozása kialakult gyakorlata volt minden oldalon
- mondta az egykori szocialista politikus. A Fiatal Baloldal (FIB) körül kialakult civil háló nagy részét valósan működő, tagsággal rendelkező, igazi programokat szervező egyesület volt.

A "holdudvarba" tartozó civil szervezetek tagságának jelentős része egyúttal FIB-tag is volt, ettől függetlenül különálló egyesületként működtek - közölte.

Az állandó finanszírozási gondok miatt többször is előfordult, hogy bizonyos programok költségeit saját zsebből előlegeztek meg a FIB-nél - mondta Zuschlag János, azt azonban többszöri bírói kérdésre sem kívánta elárulni, kik voltak azok, akik ilyen kölcsönöket nyújtottak a szervezetnek. A programok egy részét nem a FIB országos központja szervezte, voltak regionális és helyi rendezvények is.

A vádlott közölte, ezért szorgalmazta, hogy a helyi csoport mellett minél több civil szervezet működjön, s így a sok ifjúsági szabadidős program megtartására nyíljon lehetőség a pályázatok révén. Hozzátette: bár nem emlékszik rá, de elképzelhetőnek tartja, hogy formanyomtatványokkal is segítették az egyesületek létrehozását.

Fodor Endre tanácsvezető bíró a Biztos Pont Egyesület tevékenységéről kérdezte Zuschlag Jánost, melyet a hatodrendű vádlott Marsovszky Balázs - a Fiatal Baloldal egykori fővárosi elnöke - vezetett. A bemutatott dokumentumok szerint az egyesület egyik alapító tagja Zuschlag János volt.

A bíró azon kérésére, mi volt az oka annak, hogy a "holdudvarhoz" köthető civil szervezeteknél gyakoriak voltak a névváltoztatások, a vádlott azt válaszolta, nem lett volna szerencsés, hogy a pályázatokon győztes egyesületek ugyanazon a néven megint szerepeljenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.