Baleset

Újfehértói tragédia: vadászat után a fegyverben maradt a töltény, és a puska véletlenül elsült

A rendőrség foglalkozás körében, gondatlanságból elkövetett emberölés ügyé­ben nyomoz, a vadászat minden résztvevőjének lefoglalták a puskáját.

2020.05.21 15:19ma.hu

Mint ismeretes, múlt pénteken kora este egy férfi az újfehértói udvarán beszélgetett, amikor eltalálta egy lövés a lapockájánál. A meglőtt férfit kórházba vitték, de ott később meghalt. A rendőrség megállapította, hogy a férfi testében talált lőszer egy helyi vadásztársaság tagjának a fegyveréből származik, és ezzel a fegyverrel a lakóháztól körülbelül két kilométerre adtak le az úgynevezett vétlen lövést.

A rendőrség foglalkozás körében, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz, és a vadászat minden résztvevőjének puskáját lefoglalták - írja a Magyar Nemzet.

A lapnak a rendőrség úgy nyilatkozott, hogy a baleset a fegyverek ürítése közben történt. "A nyomozás eddig adatai szerint az egyik fegyver csövében szabálytalanul benne maradt a töltény, a fegyver tulajdonosa ráadásul nem a szabályok szerinti semleges irányba fordította a puskája csövét. A puska elsült, a lövedék pedig szerencsétlen módon a település irányába süvített el, ahol a mezőhöz közeli első ház udvarán levő férfit találta lapockán" - nyilatkozta a lapnak Fodor Rita rendőr őrnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette, vizsgálják, pontosan honnan is adták le a vétlen lövést.

Mivel a vadászpuskából leadott lövésnél a lövedék akár kilométeres távolságot is meg tud tenni, és erejéből vesztve is tud halálos sebet ejteni - ahogy vélhetően történt ebben az esetben is -, ezért "kell a fesztelenítést semleges célpont felé elvégezni" - írja a lap. A május 15-i vadászat egyébként szabályosan zajlott, ám a vadászat végén valaki a fegyver ürítésénél a fenti módon valaki hibázott.

A fegyver ürítésről a lap azt írja: "ennek kötelező forgatókönyve van, a fegyvert ki kell biztosítani, a tárat ki kell venni, a töltény­űrben levő lövedéket a golyós fegyver szánjának hátrahúzásával ki kell venni a puskából, majd az elvileg így már üres fegyvert feszteleníteni kell, semleges irányba – a levegőbe – el kell húzni az elsütőbillentyűt". Itt hibázhatott az egyik vadász. Szakértők szerint a legtöbb balesetet a hobbivadászok okozzák, és szinte mindig a fenti folyamatnál hibáznak; "a fegyver csövében maradt lőszer, a nem kellően kibiztosított, rosszul tartott fegyver a probléma forrása" - írják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.