Bűnügy

Fegyházbüntetésre ítélték az 1996-os ügetői lövöldözés vádlottjait

T. György két testvérével és több tettestársával együtt egy fogathajtót próbált megölni a budapesti ügetőn. A férfit három golyó találta el, maradandó sérüléseket szenvedett.

2017.06.07 16:57ma.hu
Fotó: MTI

Fegyházbüntetésre ítélte első fokon a Fővárosi Törvényszék azt a férfit, aki a vád szerint előre kitervelten próbált megölni egy fogathajtót még 1996 novemberében a budapesti ügetőn; a bűncselekményben neki segítő két testvére és negyedik társa ugyancsak letöltendő szabadságvesztést kapott - közölte a bíróság.

T. György máig ismeretlen okból határozta el a gyilkosságot. 1996. november 13-án este négyszer rálőtt az áldozatára, akit három lövés talált el. Az életveszélyesen megsérült férfi egy istállóba menekült, sérülései maradandóak voltak.

A nem jogerős ítélet szerint a lövést leadó T. György testvérei és a negyedik társuk bűnsegédként működtek közre a bűncselekményben azzal, hogy figyelőként biztosították társuk tettét és segítettek a menekülésében.

A bűncselekményben mások is részt vettek. V. Róbert esetében az eljárást elkülönítették, őt ugyanezért a bűncselekményért együttműködő terheltként még 2015-ben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. T. György egy másikbűntársa pedig az eljárás során elhunyt.

A testvérek tagadták, hogy ők követték el a bűncselekményt, egyik társuk azonban lényegében beismerő vallomást tett. A gyilkossági kísérlettel vádolt T. György szerint azért konspirált ellene nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda, mert több más bűncselekmény során nem volt hajlandó együttműködni velük.

A bíróság szerint azért húzódott el az eljárás, mert a nyomozóhatóság 1997 júliusában megszüntette a nyomozást, mivel az elkövető kiléte akkor nem volt megállapítható. A Fővárosi Főügyészség 2014 szeptemberében döntött a nyomozás újbóli elrendeléséről, ennek eredményeként tavaly áprilisban emeltek vádat.

T. György 11, míg a két testvére 8-8-év fegyházbüntetést kapott. Negyedik társukat - akinek beismerő vallomását enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság - 4 év fegyházbüntetésre ítélték.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, míg a vádlottak többnyire felmentés, illetve enyhítés miatt fellebbeztek. Az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.