Már nem garázdálkodik a Blahán, Romániában van

Sérülés- és panaszmentesen átadták a román hatóságoknak a szurkáló fiút

Szerdán délben háromnegyed 12 előtt néhány perccel hagyta el Magyarország területét Ártándnál az a személygépkocsi, amelyben hazaszállítják azt a román állampolgárságú kisfiút, aki a múlt héten szúrt combon egy fiatalt Budapesten a Blaha Lujza téren.

2008.01.16 13:25MTI

A kisfiú magyar kísérői a határ román oldaláról visszatérve azt is közölték, hogy a gyereket "sérülés- és panaszmentesen" átadták. Információi szerint a kisfiú a személygépkocsi hátsó ülésén középen ült, mellette két oldalon a BRFK ifjúságvédelmi munkatársa és a Gyermekvédelmi Szolgálat képviselője vették körül. A kisfiút szállító személygépkocsi megállás nélkül hajtott át a határon a román oldalra, ahol megtörténik a hivatalos átadás.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője a helyszínen elmondta, hivatalosan déli 12 órakor adják át a gyereket a román hatóságoknak, majd a magyar oldalon rövid sajtótájékoztatón ismertetik az átadás körülményeit. Az MTI korábbi információi szerint a kisfiút Csíkszeredára szállítják. A gyereket befogadó Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Bartha Éva korábban a távirati irodának elmondta: megpróbálják a lehető legjobb körülmények közé helyezni Romániában a fiút.

Bartha Éva megerősítette azt is, hogy azonosították a kisfiú családját a Gyergyó-övezetben, és felmérték a szociális helyzetüket. A 12 éves, román állampolgárságú, magyarul tökéletesen beszélő gyermek múlt csütörtökön szúrt combon egy 15 éves fiút a Blaha Lujza téri villamosmegállóban, hogy megszerezze annak mp3-lejátszóját. A fiú életkora miatt nem büntethető. A gyermeket 12.00 órakor a Hargita megyei Gyermekvédelmi Szolgálat képviselőjének sérülés- és panaszmentesen átadtuk - közölte az MTI-vel Földesi Tamás, a Gyermekvédelmi Szolgálat otthonvezetője azt követően, hogy a határ román oldaláról visszatért. Tóth Ferenc rendőr alezredes, a BRFK gyermekvédelmi és ifjúsági osztályának vezetője a román oldalról visszatérve az MTI-nek elmondta: még nem volt példa olyan esetre, amikor gyermekkorú elkövetőt kellett volna egy másik államnak visszaadni.

A 12 éves G. I. egyébként a Blaha Lujza téri szurkálást megelőzően több rablást is elkövetett, elsősorban a VIII. kerületben és környékén. Az alezredes elmondta azt is, hogy a fővárostól a határig tartó mintegy 300 kilométeres úton végig beszélgettek a kisfiúval - elsősorban családi körülményeiről és a jövőjéről.

Tóth Ferenc alezredes ennek során azt tapasztalta, hogy a gyermek "megbánást" tanúsított. A kisfiú elmondta azt is, hogy felnőttként Ausztriában szeretne letelepedni, szeretne dolgozni, bár azt még nem tudja, hogy mit, de mindenképpen pénzt keresni. Tóth Ferenc tájékoztatása szerint az út során a fiú által elkövetett bűncselekményekről nem volt szó. A BRFK osztályvezetője végezetül elmondta, hogy 2006-ban három, 2007-ben ugyancsak három gyermekkorú követett el rablásos bűncselekményt, míg az idén ez volt az első ilyen, gyermek által elkövetett erőszakos jellegű cselekedet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.