Lángok

Mazsihisz: tűzben súlyosan megrongálódott a zuglói zsinagóga

Az eddigi információk nem utalnak szándékosságra, gyújtogatásra. A katasztrófavédelem szerint elektromos hiba okozhatta.

2016.10.26 11:06MTI

Az elsődleges tűzvizsgálat szerint az imaterem oltáránál keletkezett elektromos hiba okozhatta a tüzet keddre virradó éjszaka a zuglói zsinagógában - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági eljárás keretében vizsgálja a hétfő éjszaka, a XIV. kerületi, Thököly úti zsinagógában keletkezett tűz körülményeit.

Az elsődleges tűzvizsgálat megállapította, hogy a tűz az imaterem oltáránál keletkezett, a lángok nagy valószínűséggel egy elektromos berendezés meghibásodása miatt csaptak fel.

A nem sokkal éjfél után bekövetkezett tűzhöz a zuglói hivatásos tűzoltók vonultak ki, a tűzoltók az ablakon keresztül jutottak be a füsttel telítődött zsinagógába. A tíz négyzetméteren égő lángokat rövid idő alatt sikerült megfékezni, ezt követően átszellőztették az épületet.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kedd este azt közölte az MTI-vel: a tűzben senki sem sérült meg, az épület azonban súlyosan megrongálódott és a zsinagóga Tóra-tekercsei is elégtek. Kiemelték, minden szükséges segítséget megadnak ahhoz, hogy a zuglói közösség minél előbb újra használatba vehesse a zsinagógát és az épület ismét a helyi hitélet központjaként működhessen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.