Humanitárius tűzszünet

Nem sikerült kimenekíteni a sebesülteket Aleppóból

A rossz biztonsági helyzet miatt egy civilt sem tudtak biztonságba helyezni a város felkelők ellenőrzése alatt álló keleti részéből.

2016.10.23 08:58MTI

Nem sikerült kimenekíteni a sebesülteket és a civileket az az ostromlott Aleppóból a humanitárius tűzszünet alatt - közölte a Vöröskereszt.

A nemzetközi emberiességi szervezet szóvivője, Ingy Sedky elmondta, hogy a rossz biztonsági helyzet miatt egy civilt sem tudtak biztonságba helyezni a város felkelők ellenőrzése alatt álló keleti részéből.

250-300 ezer lakos rekedt Aleppóban (EPA/SANA)

A Vöröskereszt munkatársai nem tudtak bejutni a kijelölt humanitárius folyosókon keresztül a városrészbe, mert azok gránáttámadások és mesterlövészek miatt nem voltak elég biztonságosak.

Az ENSZ közlése szerint 200 sebesültet akartak kivinni a városrészből, akiknek sürgős segítségre lenne szükségük.

Nem sokkal a Szíriában a kormány oldalán beavatkozó Oroszország által a héten bejelentett fegyvernyugvás szombat esti lejárta után ismét heves harcok kezdődtek Aleppóban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet tüzérségi tűzről, légicsapásokról és heves összecsapásokról számolt be a 2012 óta megosztott városban húzódó front teljes hosszán. A felkelők kezén lévő kerületekben lévő tudósítók is megerősítették, hogy ágyúzást lehet hallani a városban.

A “humanitárius tűzszünet”, amelynek bejelentett célja az volt, hogy civilek, sebesültek és felkelő harcosok hagyhassák el a várost, helyi idő szerint szombat este hét órakor ért véget.

Becslések szerint 250-300 ezer lakos rekedt Aleppóban, gyér élelmiszer-ellátás és rendkívül korlátozott egészségügyi ellátás mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.