Légi baleset

Ez okozhatta a gödöllői kisrepülő-tragédiát

Előfordulhatott, hogy a pilótáknak már nem volt már idejük reagálni, mert a gépek túl gyorsan haladtak, és valószínűleg más-más frekvencián is voltak.

2016.09.19 09:33MTI

A roncsok összegyűjtése azonban több napig is eltarthat. A repülőgép-szerencsétlenségben négy ember, köztük egy kisgyermek vesztette életét. A tragédia miatt felfüggesztették a gödöllői repülőtér üzembentartási engedélyét.

Az elbeszélésekből az derül ki, hogy a Cessna kisgép az ejtőernyősök kiugrását követően süllyedő pályán közeledett a reptér felé, míg a másik gép felszállását hajtott végre - kezdte a baleset értékelését Merka Géza pilótaoktató az M1 Ma reggel című műsorában. Mivel a két irány egymással ellentétes volt, a két gép pont szembement egymással és összeütközött - mondta. A sebességük nagyjából 200 km/h lehetett, ami azt jelenti, hogy az észlelési és a reakció idő annyira lerövidítette a lehetőségeket, hogy feltehetően nem voltak már képesek elkerülni az ütközést.

Légi irányítás csak az ellenőrzött légterekben van, a gödöllői légtér azonban nem ellenőrzött, így ott csak tájékoztató szolgálat működik - magyarázta a szakember. Mivel az ejtőernyős gép olyan magasság felé repült, ami már ellenőrzöttnek minősül, elképzelhető, hogy másik frekvencián tartózkodott az ütközés előtt, ezért a földi tájékoztató szolgálat feltehetően nem tudta a gépet informálni - tette hozzá. Elmondta, hogy a sétarepülő a gödöllői frekvencián volt, a nappal szembe szállt fel így nem biztos, hogy észlelte a vele szemben közlekedő gépet.

Merka Géza szerint ugyan meg kell várni a vizsgálat végét, de az biztos, hogy a fel- és leszállásoknál sokkal fokozottabb figyelmet kell a jövőben biztosítani. Ezeknél a gépeknél nincs feketedoboz, így a vizsgálatot a kommunikációról készült hangfelvételek segítik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.