A Kristály-éjszaka 70. évfordulóján történt

Betörték a debreceni zsidószékház ablakát a hét végén

Ismeretlen tettesek kővel betörték a debreceni izraelita hitközség székházának Kápolnás utcára néző egyik ablakát - közölte az MTI-vel kedden Asher Ehrenfeld debreceni rabbi.

2008.11.11 17:30MTI

Tájékoztatása szerint a támadás még november 9-én éjjel, a Kristály-éjszaka 70. évfordulóján történt.

Emlékeztetett rá, hogy 1939. november 9-én náci rohamcsapatok zsinagógákat és zsidó üzleteket gyújtottak fel Németország és Ausztria városaiban. Asher Ehrenfeld rabbi - mint mondta - nem keres összefüggéseket, de nem lehet eltekinteni attól, hogy a támadás a Kristály-éjszaka évfordulóján történt.

A debreceni rabbi elmondta az is, hogy az ügyben feljelentést tettek a rendőrségen, s ismeretlen tettes ellen megindult az eljárás. A debreceni zsidó hitközség rabbija szerint egyre sűrűbbek az antiszemita megnyilvánulások a városban.

Példaként említette, hogy a napokban a helyi orvosegyetemen tanuló izraeli diákokat fenyegettek meg, a múlt héten öt izraelita fiatalt kopasz, bakancsos férfiak részéről ért inzultus Debrecenben a Bem-téren. Asher Ehrenfeld rabbi utalt a Debrecen főterén estéről estére, immár több mint két éve megtartásra kerülő kormányellenes tüntetésekre is.

Mint mondta: ezek rendszeresen azzal zárulnak, hogy a szónokok szinte mindenért a zsidókat teszik felelőssé.

Nem tudom, hogy van-e összefüggés ezen esetek között, de a zsidóellenesség, az antiszemitizmus megnyilvánulásai immár rendszeresek a városban
- tette hozzá a debreceni rabbi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.